Biskup Mrzljak: Recesija potaknula ljude na više dobrote

Objavljeno: 23.04.2011. 00:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Varaždniska županija

– Korisnika je više nego prije, no odgovaramo na sve potrebe – kaže ravnatelj Caritasa Šola.

Pohani oslić i krumpir-salata na Veliki petak su se našli na stolovima onih koji se hrane u Caritasovoj pučkoj kuhinji u Varaždinu. Kuhar Stjepan Klajn, koji siromašnim Varaždincima kuha već 11 godina, svakodnevno priprema tristotinjak obroka.

– Korisnika je sve više – kaže S. Klajn. Ističe to i ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola.

– Korisnika su 302, više ih je nego prije, no odgovaramo na sve potrebe zahvaljujući biskupiji, župama, župnicima, poduzetnicima. Ipak pozivamo one koji mogu da pomognu – kaže Šola.  Kuhinja je stara i dotrajala pa je održavanje opreme postalo najveći problem.

– Išli smo pogledati novu lokaciju u Ulici Vilka Novaka. Gradonačelnik je obećao da ćemo ondje graditi i nadamo se da će tako biti. Ovi ljudi to su zaslužili. Treba to i gradu kako bi se i izvan granica mogao predstaviti gradom koji se brine za ljude na dostojanstven način – rekao je Šola. Za Caritasovu kuhinju nedavno je na koncertu u katedrali prikupljeno i 4400 kuna.

– Kupili smo šunku i još neke namirnice, pa će korisnici dobiti bogat paket – šunku, jaja, mlijeko i kolače, tako da imaju bogat uskrsni stol – kazao je Šola. Za rad u kuhinji potrebni su i volonteri.

– Trebalo bi volontera jer ovdje su uglavnom starije žene, koje rade već 15 ili 20 godina, pa bi bilo dobro da se mladi jave – kaže kuhar S. Klajn. Danas su hranu siromašnima dijelili biskup Josip Mrzljak i županijski čelnici.

– Zanimljivo je to što je više siromašnih, to je više i onih koji možda nisu mnogo bogatiji od njih, ali daju. Nekako se sve više rađaju dobrota i ljubav u drugim ljudima. Iako je recesija i možda ima svega manje u društvu, dobrote i ljubavi ima više. Događa se paradoks – s jedne strane sve manje imamo, a s druge strane imamo sve više dobrote, ljubavi i humanosti – kazao je biskup.

Korisnike pučke kuhinje danas su posjetili i učenici Osnovne škole Maruševec i donijeli su im pisanice i jaja, koje su sami skupljali.

Komentari