Biskupi Zagrebačke metropolije posjetili Stepinčevu ćeliju u Lepoglavi

Objavljeno: 16.12.2014. 13:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Marko Štefanec/Varaždinska biskupija

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine na čelu s metropolitom i zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem okupili su se u ponedjeljak 15. prosinca u Lepoglavi, gdje su održali svoju redovitu sjednicu.

Glavna tema bila je vjeronauk u školi pa su na sjednici sudjelovali i predstojnici Katehetskih ureda pojedinih mjesnih crkava. Prigodne riječi dobrodošlice uputio je kao domaćin varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Nakon sjednice svi sudionici su se u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM pomolili za što skoriju kanonizaciju ovog blaženika, zazvali zagovor blaženog Alojzija Stepinca te su obišli i Stepinčev spomenik podignut uz župnu crkvu u kojoj se danas nalazi i stari drveni oltar sv. Josipa za kojim je blaženik u svojoj zatvorskoj ćeliji služio svete mise.

Zatim su posjetili spomen-ćeliju u lepoglavskoj kaznionici u kojoj je pet godina robijao blaženi Alojzije te time Lepoglavu trajno učinio mjestom svog mučeništva za Crkvu i hrvatski narod. U kaznionici su posjetili i zatvorsku kapelu koja je njemu posvećena i u kojoj se zatvorenici okupljaju na liturgijska slavlja. U toj kapeli biskupi su zajedno s domaćinima zapjevali pjesmu Ljiljane bijeli, koja je blaženom Alojziju posebno bila draga. O pojedinostima vezanima uz Lepoglavu prilikom obilaska govorio je domaći župnik mons. Andrija Kišiček, ujedno i zatvorski dušobrižnik.

U spomen-ćeliji kardinal Bozanić upisao se u hodočasničku knjigu navevši: "Dana 15. prosinca 2014. godine hodočastili su biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine u Lepoglavu. Na ovom mjestu koje je blaženi Alojzije Stepinac posvetio svojom nazočnošću molili smo za njegovo proglašenje svetim."

- Danas smo se mi biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine sastali ovdje u Lepoglavi na redovitom sastanku. Ovamo smo došli i zbog specifičnog razloga: Mi, biskupi, u ovoj godini želimo pohoditi neka mjesta koja su posebno povezana s blaženim Alojzijem Stepincem, a Lepoglava je na osobit način povezana. Danas smo ovdje molili posebno i nakanu za domovinu, jer u ovim posebnim trenucima osjećamo da je potrebna Božja pomoć svima nama u Hrvatskoj. Današnja tema sjednice bila je vjeronauk u školi. Razmotrili smo i konstatirali da je velik broj djece upisan na području naše Crkvene pokrajine. To znači na području naših biskupija je 93 posto sve školske djece upisano na vjeronauk u školi. Želimo naglasiti da je to slobodan izbor roditelja zajedno s djecom i to govori o jednom demokratskom procesu koji apsolutno treba poštivati u našem društvu - nakon sjednice u izjavi za medije rekao je kardinal Bozanić.

Komentari