Bogat glazbeni vikend na magNUMu u Lepoglavi

Piše: Hrvoje Kovač

Objavljeno: 10.08.2011. 10:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Festival mladih magNUM 2011 Lepoglava radionicom izrade video spotova i priloga ušao je u drugi tjedan svog festivalskog programa. Nakon uvodnog koncerta i velike trodnevne fešte na Višnjice, Dom kulture u Lepoglavi ovog će vikenda biti poprište brojnih događanja.

Spomenute radionice izrade video materijala koju drži producentska kuća D.I.A.T. iz Zagreba završiti će u petak, 12. kolovoza na Međunarodni dan mladih. Upravo je Međunarodni dan mladih odabran simbolički za osnivačku skupštinu prvog Centra za mlade u Varaždinskoj županiji. Skupština Centra za mlade biti će u 19 sati u Domu kulture, a sat vremena ranije kao uvodno događanje osnivanja Centra za mlade biti će okrugli stol na temu Aktivizam mladih – lokalna perspektiva.

Na okruglom stolu će biti riječi o aktivnostima lokalnih organizacija mladih kao i aktivnostima gradske uprave i Varaždinske županije prema mladima.  Razgovarat će se i o trenutnim problemima i potrebama mladih, kako bi se energija uložena u rad s mladima mogla kanalizirati i tako polučiti konkretnije rezultate u rješavanju iznešenih problema.

Drugog vikenda u kolovozu, a prvog glazbeni tematskog, magNUM nastavlja u ritmu "plavih nota", u društvu izvođača domaće blues scene.

12.8. (petak) – first session

Miroslav Evačić & Marin Hraščanec

Tomislav Goluban & LPFB

First session otvorit će Miroslav Evačić u pratnji klavijaturista Marina Hraščaneca. Miroslav Evačić, poznati koprivnički multiinstrumentalist te kreator vlastitog glazbenog pravca Čardaš Bluesa, svoj prepoznatljiv zvuk širi već godinama unutar, ali i izvan granica Hrvatske, uz mnogobrojna priznanja te značajne suradnje, poput one s Brianom Ritchiem iz Violent Femmesa.

Drugi dio večeri obilježit će koncert Tomislava Golubana i njegovog pratećeg sastava Little Pigeon's ForHill Blues (Zagorski blues malog goluba).

Tomislav Goluban, rodom iz samog srca Hrvatskog zagorja, usnu harmoniku počeo je svirati krajem 1997. godine u želji da u Hrvatskoj oživi ostavštinu country/delta blues izričaja što su uzrokovali sati i sati slušanja snimaka legendarnog Sonnyja Terryja. Tijekom godina Goluban je "izbrusio" svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe.

13.8. (subota) – second session

VIS Peri Deri

Black Night

Subotnji second session, kojim ujedno i završava Blues weekend, donosi vam koncert vokalno-instrumentalnog sastava Peri Deri, čija stalna inspiracija Turopolje zasigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koji će vam, kako sami kažu, montirati osmijeh na lice.

Mlade domaće snage Black Night svojim će desetim nastupom upotpuniti blues večer, a s obzirom na njihov već mnogima poznat rock opus, nadamo se i ponekom blues iznenađenju.

Za kraj večeri, svojim nastupom predstavit će se i udruga Krpe i konci, varaždinski lutkarski studio, koji je prije dvije godine svojim djelatnostima pripisao još jednu – žongliranje u tehnici poi. Tokom subote i nedjelje organizirane su radionice žongliranja za sve zainteresirane građane, a oni najbolji svoje će umijeće pokazati upravo na subotnjem koncertu.

14.08. (nedjelja)

Nedjelja je rezervirana za radionicu "Inicijativa mladića – promocija rodno ravnopravnih normi, pozitivnih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih muškaraca" i video projekciju dokumentarnog filma „5 x 5 – Pa zašto sve ovo radim“ kojim će se završiti obilježavanje Međunarodnog dana mladih.

Radionicu će provoditi nevladina organizacija Status:M, osnovana početkom 2010. godine, koja je nastala iz tima osoba koje su kontinuirano radili na četverogodišnjem projektu, koji se u Zagrebu provodio kroz neformalnu edukaciju mladih i rad s mladima na poboljšanju društvenog, fizičkog i psihičkog zdravlja kroz uključivanje i informiranje mladih.

Radionica koju su pripremili u sklopu magNUM festivala uvodna je aktivnost kojom se želi formirati tim od desetak mladića koji će zajedno s vršnjacima iz drugih organizacija mladih iz tri države činiti radnu skupinu koja će raditi na otklanjanju stereotipa i predrasuda s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Završno događanje u sklopu proslave Međunarodnog dana mladih, a nakon osnivanja Centra za mlade biti će premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o aktivizmu u pet udruga mladih iz Pazina, Dubrovnika, Lepoglave, Pregrade i Kutine.


Komentari