Bogat program: Na Malu Gospu Varaždinska županija slavi svoj dan

Objavljeno: 31.08.2015. 18:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Varaždinska županija

Predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić danas je na druženju s predstavnicama medija najavila obilježavanje Dana Varaždinske županije - koji se slavi 8. rujna na blagdan Male Gospe.

Program je već započeo 19. kolovoza izložbom slika Franje Klopotana „Fragmenti sjećanja“ u Palači Sermage, a sama izložba otvorena je do 6. rujna. Program se nastavlja predstavljanjem knjige „Varaždinski zvjerinjak“ autora Miroslava Klemma u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u četvrtak, 3. rujna s početkom u 19:00 sati, a već u petak 4. rujna planirano je otvorenje izložbe „Love Croatia“ županijskog vijećnika Domagoja Severa. Izložba će biti otvorena u Atriju Županijske palače u 18:00 sati.

U subotu, 5. rujna biti će najaktivniji što se tiče događaja, jer taj će se dan u mnoštvu zanimljivih sadržaja održati i predstava za djecu „Plava boja snijega“ u Atriju Županijske palače u 9:30 sati, a zatim će se ispred Županijske palače na prigodnim štandovima predstaviti zaštićeni poljoprivredno- prehrambenih proizvodi varaždinskog kraja. Nakon toga, održat će se i smotra povijesnih postrojbi na Trgu Kralja Tomislava u 11:00 sati, a nakon toga i  program Husarske pukovnije Varaždinske županije na Starome gradu. Bit će to izuzetno zanimljiv program kojim će varaždinski husari prikazati svoja jahačka umijeća, a pridružit će im se i Husarske postrojbe iz Austrije, Karlovca i Bjelovara, a biti će tu i Ivanečka rudarska četa, zatim Građanska garda iz Varaždina te mnoge druge povijesne postrojbe.

Osim bogatog dijela programa u ponedjeljak 7. rujna bit će održana Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije u katedrali, a predvodit će je varaždinski biskup Josip Mrzljak u 18.00 sati.

Središnji dio svečanosti predviđen je za utorak, 8. rujna u 10 sati kada će se na Gradskom groblju u Varaždinu položiti vijenci u spomen na sve poginule građane Varaždinske županije, a u 18:00 sati istog dana bit će održana svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će nazočiti mnogo uvaženih gostiju, a dodijelit će se i nagrade laureatima Varaždinske županije.

Predsjednica Županijske skupštine je istaknula kako se nada da će se građani odazvati programu obilježavanja te je izrazila nadu kako će ove godine i poslužiti vrijeme.

Obzirom da živimo u najtransparentnijoj i najkonkurentnijoj Županiji, red je i da se dan Županije obilježi na lijepi i dostojanstveni način. Osim programa namijenjenog za građane i ove ćemo godine na svečanoj sjednici nagraditi naše istaknute pojedince, udruge i tvrtke. Izuzetno mi je drago što ove godine nagrade dobiva mnogo žena, te će tako nagradu za životno djelo primiti doktorica Brigita Czeisberger, Ruža Zlatar iz Ludbreškog Sunca dobiva nagradu za jednogodišnje razdoblje pomocije županije, dok će za promociju Varaždinske županije u zemlji i svijetu nagradu dobiti gospođa Marija Cafuk iz Vidovca – istaknula je Dubravka Biberdžić.

Bogat program obilježavanja završit će humanitarnim koncertom „Popevke i štikleci“ u nedjelju 13. rujna u sportskoj dvorani Osnovne škole u Trnovcu za Zakladu za pomoć djeci VITA. Prigodne ulaznice po cijeni od 20 kuna moći se kupiti u prostorijama Općine Trnovec Bartolovečki i u Županijskoj palači.

Komentari