Branko Lustig i brojni uglednici stižu u Varaždin na skup o holokaustu

Branko Lustig u Novom Marofu 2013. godine

Objavljeno: 21.01.2015. 12:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Novi Marof

Varaždin će od 25. do 28. siječnja biti domaćin državnog stručnog skupa o poučavanju o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, na kojem će sudjelovati brojni uglednici iz zemlje i inozemstva...

Riječ je o 12. izdanju seminara koji se krajem svakog siječnja održava povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta (27.1.). Namijenjen je učiteljima i profesorima društvenih predmeta koji mlade educiraju o holokaustu - najstrašnijem zlu koje je zadesilo ljudski rod u 20. stoljeću.

Organizator seminara je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te izraelskim Yad Vashemom, francuskim Memorialom de la Shoah i zakladom Holocaust Education Trust iz Irske. Kako doznajemo od prof. Milivoja Dretara, ovog puta se na seminar prijavilo pedesetak učitelja iz cijele Hrvatske, kao i nekoliko stranih stručnjaka po pitanju holokausta.

- Pohvalno je što se svake godine u seminar aktivno uključuje sve više domaćih stručnjaka što je dokaz da i Hrvatska ima vrijedne edukatore koje se cijeni i van granica Lijepe naše. Seminar će se održati u hotelu „Turist“. Varaždin je odabran zbog nesretne činjenice da je upravo on postao prvim Judenfrei gradom u NDH. Tokom ljeta 1941., a i u kasnijim racijama, preko 300 varaždinskih Židova završilo je u ustaškim i nacističkim logorima smrti. Varaždinska židovska općina nikad se nije oporavila te nakojn završetka rata nije obnavljan ni njezin rad – naglasio je Dretar.

Državni skup otvorit će aktualni predsjednik dr.sc. Ivo Josipović, varaždinski župan Predrag Štromar i gradonačelnik Goran Habuš. Očekuje se dolazak ministra znanosti i obrazovanja dr.sc. Vedrana Mornara, Zine Kalay Kleitman, veleposlanice Države Izrael.

Već prvog dana, u nedjelju, započinju izlaganja stručnjaka za temu holokaust - Branka Lustiga, Talla Brutmana, Gorana Hutineca, Chave Baruch. Među njima je i Milivoj Dretar koji će održati izlaganja na temu Židovi u Ludbregu i Pravednici među narodima.

- Ludbreška židovska zajednica bila je najmanja židovska općina u Hrvatskoj. Unatoč malom broju Židova, i nju je zadesila tragedija Drugog svjetskog rata. U holokaustu je nestala većina ludbreških Židova, vratila ih se tek nekolicina. Danas se holokaust ne podučava samo kao epizoda stradanja žrtava, već je povijest Židova u Hrvatskoj potrebno sagledati opširnije. Stoga je moj zadatak da kolegama povjesničarima predstavim povijesni pregled ludbreške židovske zajednice od naseljavanja do razdoblja poslije 1945. - rekao je prof. Dretar, koji je i autor knjige „Židovi u ludbreškom kraju“.

U predstavljanju zavičajnih tema, sudjelovat će Galerijski centar i poduzeće „Parkovi“. Središnji dio skupa održati će se u utorak, 27. siječnja., kada će sudionici posjetiti Židovsko groblje i Sinagogu.

Ujedno će u varaždinskom Gradskom muzeju biti održano prigodno predavanje na temu varaždinske židovske baštine.

Program seminara možete pogledati OVDJE

Komentari