Bruno Hranić otvorio konferenciju projekata "Atopica"

Objavljeno: 10.03.2015. 16:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U četvrtak, 05. ožujka u Odboru regija Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, glavni tajnik Udruge općina u Republici Hrvatskoj i koordinator EPP grupe za ENVE povjerenstvo, otvorio je konferenciju projekta ATOPICA.

Konferencija je održana pod temom  "Pelud je u zraku: invazivne biljke i alergije u našem promjenjivom okruženju“, u kojem Dječja bolnica Srebrnjak sudjeluje kao jedan od 11 partnera u okviru konzorcija koji uključuje partnere iz Austrije, Italije, Francuske, Belgije, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske.

Projekt se bavi pitanjima kako čimbenici poput klimatskih promjena i širenja invazivnih biljnih vrsta poput ambrozije, utječu na učestalost pojave alergijskih bolesti u Europi, posebice među osjetljivom populacijom kao što su djeca do 10 godina, starije osobe te osobe s kroničnim bolestima. Poseban naglasak ovog projekta upravo je na alergijama koje  uzrokuje ambrozija, s obzirom na to da je njezina pelud najjači peludni alergen.

Uzimajući u obzir činjenicu da se brojka oboljelih  od peludne alergije na ambroziju iz godine u godinu povećava, Hranić je istaknuo važnost ovakve konferencije u kojoj nacionalne vlasti i stručnjaci  međusobno surađuju radi postizanja zajedničkih ciljeva.

Prilikom uvodnog govora, Hranić je pozdravio sve sudionike  te posebno pohvalio rad i trud tima Dječje bolnice Srebrnjak-dr. Mirjane Turkalj i dr. Davora Plaveca, koji novim idejama i projektima nastoje pomoći djeci koja pate od alergija.   

Komentari