suradnja s francuzima

FOTO Župan Čačić ugostio predstavnike francuskog departmana Saône-et-Loire - evo o čemu su razgovarali

Objavljeno: 04.04.2018. 14:43

Zadnja izmjena: 04.04.2018. 14:58

Varaždinsku županiju posjetila je delegacija francuskog departmana Saône-et-Loire na čelu s predsjednikom Andréom Accaryem, a u Županijskoj palači primio ih je župan Radimir Čačić sa suradnicima, posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević te zamjenikom župana Tomislavom Paljakom.

Čačić je goste upoznao s poviješću naše županije, ali im je i predstavio gospodarske potencijale županije, kao i projekte koji se provode na području obrazovanja, zdravstva i poljoprivrede. Prijemu su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović, te pročelnici Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, zamjenik direktora AZRA-e Krunoslav Blaži i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini koji su održali kratke prezentacije predstavivši resore kojima se bave.

- S obzirom na mnogo zajedničkih točaka za suradnju, definirali smo nekoliko konkretnih mjera koje ćemo uskoro primijeniti počevši od operativne i jednostavne razmjene studenata, zaposlenih u administraciji, posjete gospodarstvenika i naravno pokretanje inicijativa koje su vezane na turizam. Razgovarali smo o festivalu studenata i studentica kazališnih akademija, a stup same organizacije bila bi upravo akademija Saône-et-Loire – rekao je Čačić

Zahvalivši se na srdačnome prijemu, predsjednik departmana Saône-et-Loire André Accary izrazio je zadovoljstvo posjetom i konstruktivnim dijalogom. 

- Naše dvije regije imaju mnogo dodirnih točaka od poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva i gospodarstva i htio sam aktivno sudjelovati u razgovorima o jačanju naše zajedničke suradnje. Vrlo sam zadovoljan konstruktivnim razgovorima koji su danas obavljeni i možemo krenuti u vrlo bogatu suradnju našeg departmana i Varaždinske županije – rekao je predsjednik departmana Accary 

Inače, departman Saône-et-Loire nalazi se u južnom dijelu pokrajine Burgundija, ima malo više od 550 000 stanovnika, a glavni grad je Mâcon. U departmanu  je razvijeno vinogradarstvo, njihova zaštićena marka i njihov brand vina je poznati Chardonnay, a posebno je naglašena poljoprivreda. Naime, taj departman poznat je i po specifičnoj i zaštićenoj vrsti goveda, a za usporedbu, samo taj departman ima tri puta više goveda nego cijela Republika Hrvatska. Osim toga, razvijeno je i podrumarstvo te stočarstvo, a mnoge obitelji bave se uzgojem pšenice, prosa, krumpira i repe. Također, razvijena je i kemijska industrija, proizvodnja električne opreme i motocikla, a imaju i street festival koji je jedan od najvećih uličnih festivala, kao i akademska dramska akademija. 

 

Komentari