Reformisti sazvali presicu

Martinčević: 'Habuš još pogoršava rezultate IJF-a', Čačić poput Oreškovića: 'Show me the numbers!'

Objavljeno: 19.05.2016. 12:32

Zadnja izmjena: 19.05.2016. 12:41

Natalija Martinčević na današnjoj tiskovnoj konferenciji Reformista ponovila je podatke Instituta za javne financije, prema kojem realizirana sredstva za Grad Varaždin, kako je naglasila, iznose nula kuna, osvrnuvši se pritom na reakciju gradonačelnika Gorana Habuša povodom objave tih podataka.

- Habuš ne samo da potvrđuje sve činjenice koje je naveo Institut, nego ih i pogoršava. - smatra Martinčević, ističući da je podatak o realizaciji 4,9 milijuna kuna Agencije Sjever Dan "sramotan".

- Za rad agencije u 2016. godini predviđeno je milijun kuna, a ona je u četiri godine povukla svega 4,9 milijuna kuna za kvalitetne i dobre projekte, ali ustvari miniprojektiće nastale na entuzijazmu volontera, nezaposlenih žena i sl. - rekla je Martinčević, napomenuvši da i ono što je realizirao Tehnološki park s Gradom Varaždinom "nema ništa".

> Gradonačelnik demantira Institut: "Ovo su projekti s kojima je Grad Varaždin sudjelovao kao direktni partner..."

"Moj prvi korak u mandatu"

- To su projekti drugih institucija i ustanova, a prema zahtjevima aplikacija za EU fondove, Grad je uvijek partner, no samostalno ništa nije pripremio ni aplicirao. - zaključila je predsjednica gradskih Reformista.

Martinčević se osvrnula i na Strategiju razvoja Grada Varaždina, koju Grad "još uvijek nema, a temelj je za apliciranje projekata", i rekla da će kao "prvi korak u svojem mandatu" osnovati Upravni odjel za EU projekte.

S njome se složio i predsjednik Narodne narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić, koji je rekao da je Institut za javne financije za sve županije i gradove imao istu metodologiju, odnosno da je 200.000 povučenih eura ,s druge strane, "potrošeno na službena putovanja".

"Općine nemoćne zbog Županije"

- Iako manja od Varaždinske, Međimurska županija povukla je triput više sredstava. Dakle, ne znate, nesposobni ste i štetni ste. Mičite se! Prestanite nanositi štetu! - rekao je u svom stilu Čačić, čak više puta citirajući Oreškovića riječima: - Show me the numbers!.

- Male općine nisu mogle ništa ni napraviti jer iza njih nije stala Županija. Grad je nesposoban, a županija nesposobnija, samo što građani županiju na svojoj koži ne osjećaju direktno. - istaknuo je zaključno Čačić.

Od Vlade Republike Hrvatske. kao saborski zastupnik, rekao je, traži da se u "najkraćem roku" izvrši prenamjena europskih sredstava u dijelu koji bi omogućio korištenje tih sredstava u izgradnji osnovnih i srednjih škola.

Komentari