Čehok i drugi pravdu će nakon procesa tražiti u Strasbourgu?

Objavljeno: 11.02.2015. 13:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na Županijskom sudu u Zagrebu u srijedu je nastavljeno suđenje bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, varaždinskim poduzetnicima Davoru Patafti, Tomislavu Kezelju i Hrvoju Vojvodi te bivšoj članici uprave  Pataftine T7 Grupe Narcisi Huljev. Čitana je optužna dokumentacija, a optuženi tvrde da im ona ide u prilog...

Protekli tjedan optuženi su se izjasnili da nisu krivi, a ovaj tjedan čitana je opširna dokumentacija. Treba reći da je dokumentacija na čak 38.000 stranica, čime će cijeli proces sigurno biti dugotrajan.

- Čitanje dokumentacije ide nam u prilog, a ovaj proces će stvarno biti maratonski - rekao je Ivan Čehok s njim se složio i odvjetnik Davora Patafte, Željko Pilipović.

- Cijeli proces će potrajati, ali dokumentacija nam ide u prilog - dodao je Pilipović.

Čitanje dokumentacija trebalo bi  završiti do ljeta, a tada će uslijediti ispitivanje svjedoka optužbe kojih je osamdesetak.

Čeka nas tako vrlo složen sudski proces, koji će, kako neslužbeno doznajemo, nakon presude svoj epilog bude li potrebno tražiti i na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Podsjetimo, Ivana Čehoka se tereti da je kao gradonačelnik Varaždina, od kraja 2007. do lipnja 2011. godine, kada je uhićen, pogodovao tvrtkama u vlasništvu poduzetnika Davora Patafte u poslovima s Gradom Varaždinom i gradskim tvrtkama.

Predmet optužnice su poslovi zbrinjavanja komunalnog otpada i kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje te posao zajedničkog ulaganja u varaždinsku zračnu luku.

Tomislava Kezelja, bivšeg direktora komunalne tvrtke Varkom, tereti se da je pomogao u zaključivanju posla kojim je Pataftinoj tvrtki T7 VIS omogućen posao zbrinjavanja baliranog i komunalnog otpada u pogonu za mehaničko-biološku oporabu otpada.

Čehoka se tereti i da je osigurao da Grad Varaždin od Pataftinih tvrtki te tvrtke Ekos Holding u vlasništvu poduzetnika Hrvoja Vojvode kupi zemljište za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne.

Kako bi se realiziralo dogovoreno, članica uprave Pataftine T7 Grupe Narcisa Huljev je u dogovoru sa svojim šefom od građevinskog vještaka tražila da vrijednost zemljišta koja su prodavali i mijenjali s gradom procijeni po znatno većoj cijeni od tržišne. Čehok je optužen i da je pogodovao Pataftinoj tvrtki Winair kako bi preuzela upravljanje varaždinskom zračnom lukom.

USKOK sumnjiči Čehoka da je osiguravao da procjenjene vrijednosti zemljišta te odluke o sklapanju poslova budu prihvaćene od strane nadležnih gradskih tijela.

Prema optužnici, Pataftinim tvrtkama je nezakonito pribavljeno i isplaćeno najmanje 37,2 milijuna kuna, dok su Varaždin i njegove tvrtke oštećene za najmanje milijuna 51 milijun kuna.

Komentari