Cestica: Kreće Program za građane, bogat aktivnostima

Objavljeno: 15.02.2011. 15:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

U prisutnosti čelnika općine Cirkulane iz Slovenije i načelnika općine Mlinarci iz Mađarske predstavljen je u vijećnici Općine Cestica novi zajednički projekt koji se u cijelosti financira sredstvima Europske unije.

Uz navedene općine u realizaciji projekta Europe za građane sudjeluje i njemačka općina Heinigen, a vrijednost novog projekta iznosi 56.448,70 Eura. U uvodnom dijelu predstavljanja okupljene goste i predstavnike medija pozdravio je načelnik Mirko Korotaj, koji je istaknuo da je nakon uspješne realizacije projekta razvoja Turističke zone Haloze – Zagorje, koji je općina Cestica realizirala sa susjednim općinama iz Slovenije, gradom Lepoglavom i općinama iz pograničnog dijela Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije i realizacije projekta razvoja Gospodarske zone, na redu novi program kojim će se žitelji spomenute 4 općine upoznati s bogatstvom društvenog života.

Sudionike sastanka pozdravio je i Ivan Hohnjec, predsjednik Vijeća općine Cestica, a prisutnima se obratio i Josip Borak, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije, koji je istaknuo da je za uspješniju realizaciju programa financiranih iz sredstava Europskih fondova agencija otvorila i urede u Bruxellesu i Beču.

Sam projekt realiziran je u sklopu Programa Europe za građane, a naslov mu je Izgradnja europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije. Nositelj projekta je Općina Cestica, a partneri u projektu su općine Cirkulan Heiningen i Mlinarci iz Mađarske, naglasila je Petra Žunec, djelatnica Azre koja je radila na realizaciji projekta. Svrha projekta je povećati suradnju između općina i njihovih udruga kroz organiziranje i provođenje zajedničkih aktivnosti temeljenih na zajedničkim kulturnim i sportskim tradicijama, a u svrhu promocije aktivnog građanstva i volontiranja, kao i izmjene iskustva i poboljšavanje međusobne suradnje.

U sklopu realizacije projekta planirano su 4 događaja, u svakoj zemlji po jedan, a završna konferencija održat će se u listopadu mjesecu u Cestici. Svaki događaj temeljit će se na specifičnim temama koje uključuju: vatrogasno natjecanje, domaćim Cestica 7. i 8. svibanj, zatim je na rasporedu, festival folklora koji će se održati 4. i 5. lipnja u Sloveniji, a domaćin nogometnom turniru je, 9. i 10 srpnja, je mađarska općina Mlinarci, dok je 6. i 7. kolovoza na programu planinarenje na jednom od planinarskih putova općine Heiningen istaknula je Gabriela Kos, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela općine Cestica.

Općinu Mlinarce (Molnari) predstavio je načelnik Ištvan Vuk, a općinu Cirkulane predstavio je župan Janez Jurgec. O društvenom životu i radu udruga na području susjedne slovenske općine govorili su i suradnici u realizaciji projekta Milena Debeljak, Darja Jurgec, Rajko Klajderič i Ivan Tetičković, a različite oblike djelovanja cestičkih udruga predstavili su Gordana Kos Kolar, predsjednica Povjerenstva za društvene djelatnosti i Monika Vunderlih koja je govorila o aktivnostima KUD-a na njegovanju kulturno povijesne baštine.

Darko Majhen, predsjednik vatrogasne zajednice općine Cestica, predstavio je djelovanje cestičkih vatrogasnih društava, a Ivan Dobrotić govorio je o djelovanju sportskih klubova kao i o radu s mladima i realizaciji zabavne škole nogometa, dok se Franjo Talan, osvrnuo na razvoj planinarstva i nastojanja koja Općina Cestica poduzima na očuvanju prirodnih ljepota rijeke Drave i njenih pritoka, kao i dravskih rukavaca gdje se uz uređenje ribičkih terena planiraju urediti i šetnice u koje će se uključiti i park Križovljangrad kojeg je potrebno obnoviti za što su već zatražena i stručna mišljenja stručnjaka iz šumarstva.

U različitim aktivnostima sudjelovat će preko 550 sudionika, kao i predstavnici općina, vatrogasnih društava, planinari, nogometaši i članovi folklornih, dramskih i kulturno umjetničkih društava. Nekoliko fotografija s održanog predstavljanja projekta i dogovora o predstojećim druženjima i susretima., kao i realizaciji programa.


Izvor: Cestica.hr


Komentari