Četrdesetak izlagača na 3. Sajmu obnovljivih izvora energije

Objavljeno: 29.10.2011. 13:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Treći sajam obnovljivih izvora energije - Cro Eco Energy Expo 2011., koji će biti održan od 9. do 11. studenog u Gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu, bit će atraktivna priredba na kojoj će četrdesetak izlagača predstaviti nove tehnologije, opremu i usluge na području obnovljivih izvora energije – istaknuto je na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Sajam je predstavio, još uvijek zamjenik gradonačelnika Slobodan Mikac koji je istaknuo da je sajam koncipiran tako da bude jednako zanimljiv izlagačima i ljudima iz energetske zajednice, inovatorima i posjetiteljima.

- Predvidjeli smo niz atraktivnih sadržaja, poput primjerice vožnje elektrobiciklom ili elektromobilima za odrasle, ili radionice za djecu s igračkama vezanim uz obnovljive izvore energije.  Ulaz na sajamsku priredbu, kao i na sve okrugle stolove koje ćemo organizirati na sajmu je besplatan – istaknuo je Mikac, predsjednik Organizacijskog odbora sajma koji prerasta u tradicionalnu, ali i već priznatu regionalnu sajamsku priredbu.

Izvršna direktorica sajma Jasmina Novak posebno je naglasila kako je u odnosu na lanjsku godinu evidentan napredak u pogledu novih projekata te povećane i svjesnosti i investicija u obnovljive izvore energije.

- Prva tematska cjelina na sajmu bit će zakonodavni okvir, dakle, promjene koje su nastupile u legislativi te planovi za budućnost, a usporedit će se i domaća zakonodavna regulativa s inozemnim sustavom. Druga je cjelina prikaz projektnih rješenja obnovljivih izvora energije, odnosno, projekata vezanih uz energetiku. Treća su cjelina financijski aspekti - predstavljanje mogućnosti financiranja putem banaka, domaćih i stranih fondova, a posebni ćemo naglasak staviti na primjere dobre prakse, kojih je sve više – rekla je Novak dodavši da su priredili i program s detaljnim analizama trenutne situacije na tržištu obnovljivih izvora energije, što čini idealnu priliku za interakciju i umrežavanje gospodarstvenika, poduzetnika i ostalih vodećih lidera tog sektora.

- Trend ekološkog razmišljanja predstavlja istinsku prigodu za rast hrvatskih tvrtki i njihov nastup na novim tržištima. Zelena ekologija trebala bi biti zamašnjak gospodarskog oporavka, ali i zaštite okoliša. Stoga smo posebnu pozornost posvetili panel događanjima na kojima će sudionici iz različitih područja gospodarstva, elektroinžinjerstva, državnih, financijskih, međunarodnih i drugih institucija moći razmijeniti ideje, inicijative, ali i tehnologije kako bi se unaprijedilo i učinilo učinkovitijom korištenje obnovljivih izvora energije. Glavni je cilj sajma ukazati na sve realizirane primjere korištenja obnovljivih izvora energije u praksi, na administrativne probleme, ali i popularizirati korištenje obnovljivih izvora - naglasio je Slobodan Mikac, napomenuvši pri tom kako je u Varaždinu osnovan i Centar kompetencije obnovljivih izvora energije, koji će raditi na projektima razvoja i inovacija na ovom području.

Sajam će se održati u organizaciji Grada Varaždina te u suradnji s Varaždinskom županijom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Energetskim institutom Hrvoje Požar i Tehnološkim parkom Varaždin.

Sve informacije o 3. Sajmu obnovljivih izvora energije u Varaždinu dostupne su na internetskoj stranici www.cro-eee.com.

Komentari