Život na kredit

Crni Štromarov scenarij: Županija će raditi na hladan pogon, a gradovi i općine stagnirati

Objavljeno: 15.03.2016. 18:01

Zadnja izmjena: 15.03.2016. 18:52

Vratite nam sredstva osigurana prema Sporazumima iz 2013. godine, jer prema trenutnom Prijedlogu proračuna moći ćemo financirati isključivo zakonom propisane obveze. Suština je to pisma koje je župan Varaždinske županije Predrag Štromar danas adresirao na adresu premijera i ministra financija.

Župan se poziva na Sporazume potpisane 2013. godine za sufinanciranje troškova najamnina školskih građevina, prema kojima Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa plaća 55 posto, Županija 35 posto, dok preostalih 10 posto pokrivaju jedinice lokalne samouprave na čijem se području građevine nalaze.

Već ranije Štromar je isti apel adresirao i na ministra znanosti, obrazovanja i športa. Napominje da spomenuti Sporazumi vrijede sve dok traju ugovori i financijske obveze prema partnerima, a "isti predstavljaju višegodišnje obveze". Županija te gradovi i općine osigurali su sredstva za 2016., a sa svoje strane, napominju, isto bi trebala učiniti i država. Podsjetimo, riječ je o 15 milijuna kuna za 32 školske i sportske građevine na području županije.

- Ako se ima novaca za financiranje Arena u izgrađenih za SP u rukometu 2009., sramotno je da se nema za održavanje nastave - zaključuje župan priopćenje za medije, ističući kako ne bi želio ustvrditi da je riječ primjeni kriterija "koji se ne nalaze u sferi dobrog gospodarenja javnim novcem".

Ovo je, pak, njegov crni scenarij u slučaju da državni proračun bude usvojen u predloženom obliku, odnosno kako je situaciju u spomenutom pismu opisao dvojici ministara i premijeru:

1. Hladan pogon Županije

Financijske obveze za Županiju iziskivat će odustajanje od svih započetih razvojnih projekata, kao i prestanak izdvajanja za potrebite u području socijalne skrbi, za potpore u poljoprivredi te za organizacije civilnog društva, uz zadržavanje financiranja isključivo zakonom propisanih obaveza.

2. Stagnacija Gradova i Općina

Slična će sudbina, u vidu povećanja financijskih obaveza, pogoditi brojne općine i gradove na našem području te time dodatno izravno utjecati njihov daljnji društveni i gospodarski napredak, odnosno stagnaciju.

Komentari