Delegacija Varaždinske županije u studijskom posjetu turskoj regiji Mardin

Objavljeno: 27.11.2014. 15:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/Varazdinska zupanija - posjet Turskoj

Delegacija Varaždinske županije predvođena zamjenikom župana Alenom Kišićem i veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Turskoj, Nj.E. Draženom Hrastićem, 24. i 25. studenog ove godine boravila je u turskoj regiji Mardin.

Studijski posjet realiziran je u sklopu projekta Tehničke pomoći "Izgradnja kapaciteta za europske poslove u turskim regijama" koji je financiran iz IPA I komponente SEI: Potporne aktivnosti za jačanje procesa europskih integracija. Ovakav posjet je dio projekta i troškovi se financiraju iz projektnih sredstava, a realiziran je kao rezultat prve konferencije u sklopu projekta koja se održala u Ankari u travnju ove godine i na kojoj su sudjelovale turske regije i pedesetak odabranih europskih regija.

Tijekom posjeta delegaciju su primili gradonačelnik grada Mardina, Ahmet Türk i guverner regije Mardin, Hüseyin Taşkesen. Guverner Taşkesen naglasio je važnost povezivanja turskih regija s regijama država članica Europske unije. U tom smislu nove članice su posebno zanimljive Republici Turskoj i mogu razmjenom znanja i iskustva pomoći turskim regijama na putu europskih integracija, istaknuto je ovom prilikom.

Također, delegacija je održala sastanak sa zamjenikom guvernera regije Mardin, Ali Ikram Tuna, koji je predvodio delegaciju regije Mardin tijekom studijskog posjeta Varaždinskoj županiji prije dva mjeseca. S njegovim projektnim timom razgovaralo se o mogućnostima suradnje u projektima koji će se moći prijaviti na neki od sljedećih natječaja, a radi se o projektima iz područja obrazovanja, kulture, turizma, ljudskih prava i mladih.

- Iznimno smo zadovoljni ovom posjetom, koja je zbog susretljivosti i nazočnosti našeg veleposlanika Hrastića, imala vrlo visoki značaj. Iako je regija Mardin na samoj tursko-sirijskoj granici i situacija je prilično složena, imali smo vrlo korisne susrete s ključnim ljudima te regije koja ima 800 tisuća ljudi i koja želi ostvariti značajniji razvoj - komentirao je posjetu Mardinu zamjenik župana Alen Kišić, te dodao kako je ocijenjeno da međunarodna suradnja može jako pomoći da se Turska povezuje s regijama poput Varaždinske.

- Uz područja koja možemo povezivati projektno prema europskim fonodovima, načelno je dogovoreno da ćemo raditi na povezivanju na području gospodarstva jer imamo zajedničke interese – zaključak je dožupana Kišića, uz kojeg su u delagaciji bile stručna suradnica za europske integracije Larisa Križan i savjetnica za regionalni razvoj iz Agencije za razvoj Varaždinske županije Maja Lehman.

O mogućnostima gospodarske suradnje razgovaralo se s predsjednikom gospodarske komore Mardin, Mehmetom Tutaşijem, s kojim je dogovoreno povezivanje poduzetnika i gospodarstvenika obiju regija. Veleposlanik Dražen Hrastić naglasio je važnost suradnje između hrvatskih i turskih regija, jer osim naizgled postojećih razlika, postoje brojne sličnosti i zajedničke točke koje mogu biti temelj za daljnju suradnju i povezivanje građana obiju država. Republika Hrvatska partner je Republici Turskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji, a upravo međuregionalnom suradnjom jačaju se kapaciteti i suzbijaju predrasude između naroda Europske unije.

Projekt Izgradnja kapaciteta za europske poslove u turskim regijama provodi se u 20 pilot regija tijekom 24 mjeseca, a vrijednost projekta je 1.950.000 eura. Krajnji cilj projekta je razvoj strategije za izgradnju kapaciteta na temelju iskustva u pilot regijama, koja će na kraju biti primjenjiva u svim turskim regijama. Iz Republike Hrvatske suradnju u sklopu projekta ostvarile su Varaždinska županija i Grad Dubrovnik.

{gallery}Varazdinska zupanija - posjet Turskoj{/gallery}

Komentari