Djecu treba informirati o zamkama na internetu

Objavljeno: 07.02.2012. 16:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Danas je u Županijskoj palači održana konferencija za medije povodom devetog po redu Dana sigurnijeg interneta koji se ove godine održava na temu povezivanja generacija i međusobnog obrazovanja uz prigodan slogan ''Zajedno otkrijte digitalni svijet… sigurno!''.

Namjera je da djeca dobiju priliku pohvaliti se korištenjem tehnologije u svakodnevnom životu,  dok s druge strane daje priliku starijim članovima obitelji da svoje životno iskustvo prenesu djeci i pomognu im da se sigurno snađu u virtualnom svijetu.

>>Učenici OŠ Veliki Bukovec na Danu sigurnijeg interneta

Lidija Kralj, glavna urednica digitalnog časopisa „Pogled kroz prozor“ i portala ucitelji.hr, inače i prof. matematike i informatike u OŠ Veliki Bukovec poručila je roditeljima da se ne boje tehnologije, već da pokušaju imati uvid u ono što dijete radi na računalu, piše varazdinska-zupanija.hr

Njen je savjet da djecu treba informirati o svim mogućim zamkama koje vrebaju na internetu, ali isto tako da im se treba dozvoliti da razvijaju svoje vještine te ih pohvaliti na naučenom znanju.

-Najvažnije od svega je naučiti djecu da ponajprije trebaju zaštiti svoje osobne podatke, te dobro razmisliti gdje i kome ih ostavljaju jer se nikad ne zna tko se skriva s druge strane ekrana. Važno je i da u svakom trenutku imaju potporu roditelja, učitelja, baka, djedova ako dođe do problema -  istaknula je Lidija koja smatra da ponekad roditelj i sam može naučiti nešto novo od svoga djeteta što je ujedno jedan od ciljeva ovog projekta.

Pročelnik varaždinskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport mr. sc. Miroslav Huđek upozorio je na činjenicu da je informatizacija škola na državnoj razini stala 2009. godine, dok se u Varaždinskoj županiji na računalo gleda kao na nastavno pomagalo.

Varaždinska županija se ove godine aktivno uključila u akciju "Sigurniji internet za djecu i mlade" kako bi se djeca upoznala s prednostima i nedostacima interneta,  te im se pružilo više mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu suvremenih tehnologija.

Komentari