Đelem, đelem, lungone dromenca - Romi slave svoj dan

Objavljeno: 08.04.2011. 08:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: wikipedia.org

Danas (8. travnja) se obilježava Svjetski dan Roma. Ovaj narod bez jedinstvene države čini i jednu od najvećih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Na području Varaždinske i Međimurske županije, prema popisu iz 2001. godine, živi preko tri tisuće pripadnika romske manjine, od ukupnog broja od gotovo deset tisuća Roma u Hrvatskoj.

Najveći broj Roma u Varaždinskoj županiji, odnosno Cigana kako ih se naziva u Hrvatskoj, živi u Strmcu Podravskom.

Prva i do danas jedina pouzdana tvrdnja o nastajanju riječi  Cigan dolazi iz 1068. godine, kada monah sv. Georg Antonski, iz manastira Iviron u Grčkoj, izvještava kako je na goru Atos u periodu od 1001-1026. godine stigla skupina 'Athiganosa'.

Kroz povijest Romi su dali mnoga poznata imena, a među poznatijima su glumci Charlie Chaplin, Yul Brinner i Michael Caine, nogometaši Hristo Stoičkov i Georghe Hagi, nobelovac i znanstvenik August Krogh, pjevačica Esma Redžepova...

Varaždincima su ipak poznatiji momci iz skupine Črne strele, koji često znaju uveseljavati naše sugrađane na različitim veselicama, a neizostavni dio njihovog repertoara je i romska himna Đelem đelem.

Foto: Wikipedia.org

Komentari