Do 1. listopada svi potrebiti učenici u Varaždinskoj županiji imat će pomoćnika u nastavi

Objavljeno: 24.09.2015. 13:16

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 07:47

Foto: Josip Novak

U osnovnim i srednjim školama na području Varaždinske županije ovih dana zaposlit će se šezdesetak novih pomoćnika u nastavi zahvaljujući projektu vrijednom dva i pol milijuna kuna koji se financira iz socijalnog fonda EU, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji projekta ''Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije''...

Spomenuti projekt je završen, stečena su brojna pozitivna iskustva, a već kreće novi projekt pod nazivom ''Veliki za male'', izjavio je varaždinski župan Predrag Štromar na današnjem predstavljanju njegovih rezultata u maloj dvorani županijske palače.

- Lani smo ušli u pilot projekt za koji nismo bili sigurni kako će funkcionirati. No sav angažman pomoćnika u nastavi itekako se isplatio. Pomoćnici u nastavi dobro su došli učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama uključenima u redovne odgojno-obrazovne programe osnovnih i srednjih škola jer vidi se njihov značajan napredak u obrazovanju – naglasio je Štromar zahvalivši pritom svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi projekta, a njih nije bilo malo.

Naime, u projekt ''Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije'' bili su involvirani Agencija za razvoj, fakultet organizacije i informatike, zavod za zapošljavanje, Upravni odjel za školstvo Varaždinske županije, te osnovne i srednje škole koje su imale pomoćnike u nastavi.

Najkasnije do 1. listopada, kazao je župan, svi potrebiti učenici u Varaždinskoj županiji imat će svog pomoćnika u nastavi.



- Zadovoljni su i njihovi roditelji jer im je mnogo lakše kod kuće raditi s djecom koja su usvojila više znanja – rekao je Štromar dodavši kako će se takvi učenici lakše nositi s problemima koji ih očekuju u daljnjem životu.

O iskustvima Osnovne škole Sračinec tijekom provedbe projekta govorila je pedagoginja Melita Jeremić, rekavši da se uvođenje pomoćnika u nastavi pozitivno odrazilo na redovne odgojno-obrazovne programe.

- Zahvaljujući pomoćnicima u nastavi, učitelji su se napokon mogli više posvetiti ostaloj djeci koja također imaju svoje potrebe i zahtjevna su na svoj način. Problemi su veliki u školama poput naše koja ima 534 učenika, od čega njih 46 ima rješenja, a trenutno imamo samo jednog pomoćnika u nastavi – ističe Jeremić.

U ulozi pomoćnika u nastavi dobro se snašao Goran Pokos.

- Naša je zadaća da pratimo djecu s posebnim potrebama i da im pomažemo tijekom nastave u slučaju kada ona ne mogu shvatiti materiju ili riješiti zadatke. Vodimo o njima brigu i tijekom odmora te pratimo jesu li se uspješno socijalizirala – kazao je Pokos koji se nada kako će se ovaj projekt nastaviti na nacionalnoj razini i da će se pomoćnici profesionalizirati.


Goran Pokos

Na završnoj konferenciji spomenutog  projekta najavljen je novi - ''Veliki za male'' kojim se učenicima s teškoćama u razvoju uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola pružiti odgovarajuću potporu u vidu pomoćnika/stručnog komunikacijskog posrednika.

Time bi se osigurali uvjeti za unapređenje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Ciljne skupine projekta su 61 učenik osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, 59 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik.

Vrijednost projekta je 2.568.551 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda (92 posto) i Varaždinske županije (8 posto).

 

Komentari