Dvodnevni znanstveni skup GFV-a o gospodarenju otpadom

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 25.01.2012. 16:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

U četvrtak 26. i petak 27. siječnja u hotelu Turist i na Geotehničkom fakulktetu u Varaždinu (GFV) bit će održan  znanstveno-stručni skup pod nazivom "Gospodarenje otpadom Varaždin 2012."

Uspostava sustava gospodarenja otpadom kroz realizaciju Centara za gospodarenje otpadom te materijalno i energetsko iskorištavanje otpada kao gospodarska djelatnost dominantne su teme dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa „Gospodarenje otpadom Varaždin 2012.“ kojem je domaćin Geotehnički fakultet Varaždin.

>>Zašto su odlagališta otpada opasne i neželjene građevine?

Organizatori skupa su Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga gospodarenje otpadom, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Agencije za zaštitu okoliša i Varaždinske županije.

Inaće, tradicija visokoškolske nastave na Geotehničkom fakultetu bilježi svoj početak 1969. godine kada je osnovana Viša tehnička rudarska geoistraživačka škola.

Svoj "bolonjski" studijski program Geotehnički fakultet je 2005. godine koncipirao tako da je s jedne strane nastojao sačuvati tradiciju dotadašnjeg programa (geotehnika i hidrotehnika), a istovremeno se okrenuti određenim segmentima zaštite okoliša.

Kako doznajemo, prijedlog promjena preddiplomskog studijskog programa Geoinženjerstvo u Inženjerstvo okoliša, izrađen je u lipnju 2009. godine.

Novi studijski smjerovi

Ipak, tek donošenjem  Pravilnika o postupku vrednovanja studijskih programa sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih te stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu, stekli su se neophodni uvjeti za zahtjevom za pokretanje postupka vrednovanja prijedloga studijskog programa Inženjerstva okoliša.

Program je usporediv je sa većinom međunarodnih studijskih programa, te su najznačajnije pozitivne posljedice predloženih promjena olakšana mobilnost studenata i smanjenje broja predmeta.

Preddiplomski studijski program Inženjerstvo okoliša ima pozitivnu recenziju, Odluke o prihvaćanju na Vijeću tehničkog područja i Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

To znači, da se narednih mjeseci očekuje odluka Fakultetskog vijeća Geotehničkog fakulteta o uvođenju tog studijskog programa u nastavni proces u akademskoj godini 2012./2013.

Postojeće smjerove diplomskog studijskog programa Geoinženjerstvo planira se najkasnije do početka akademske godine 2015./2016. preoblikovati  i modernizirati u smjerove Inženjerstvo okoliša, Geotehničko inženjerstvo i Upravljanje vodama.

To također podrazumijeva promjenu naziva postojećeg diplomskog studijskog programa u diplomski studijski program Inženjerstvo okoliša.

Komentari