Razvojna agencija Sjever - Dan

Ernoić priznao: “Kod izrade Strategije razvoja Varaždina bilo je grešaka i previda pri ažuriranju podataka“

Objavljeno: 08.04.2016. 18:05

Zadnja izmjena: 08.04.2016. 18:09

Foto: Arhiva

Nakon što se povjerenstvo HDZ-a Grada Varaždina u četvrtak na konferenciji za medije osvrnulo na, "potpunu sadržajnu ispraznost i kontradiktornost" nacrta Strategije razvoja Grada Varaždina od 2014. do 2020. godine, danas se o istoj temi očitovala Razvojna agencija Sjever- DAN koja je bila koordinator njene izrade...

“Grad Varaždin je tijekom 2013. godine pokrenuo izradu Strategije razvoja grada Varaždina do 2020. godine očekujući kako će u skorije vrijeme (kako je bilo tada i najavljivano) biti usvojeni zakonski i podzakonski akti te nacionalne i regionalni razvojni planovi i strategije kojima se uređuje izrada strategija razvoja urbanih područja. Tako da je prvi dio izrade Strategije, a koji se odnosi na analizu postojećeg stanja koja prethodi izradi strateškog okvira razvoja bio završen do početka 2014. godine“, priopćeno je iz Razvojne agencija Sjever- DAN (dalje RAS DAN).

Ističe se da je Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske 2015. odredio da lokalne razvojne agencije koordiniraju izradu strategija razvoja jedinica lokalne samouprave (članci 29. i 30. Zakona).

Slijedom toga je, napominju, i Razvojna agencija Sjever DAN d.o.o. kao lokalna razvojna agencija Grada Varaždina postala koordinator izrade, a nikako ne isključivi izrađivač, Strategija razvoja Grada Varaždina do 2020. godine.

“Ispričavamo se jer nismo lektorirali tekst...“

- Za potrebe izrade strategije od strane Grada Varaždina osnovana su zaključkom gradonačelnika tri Partnerska odbora i 18 Radnih skupina za identifikaciju razvojnih strateških projekata Grada Varaždina. Prema novim odrednicama Zakona o regionalnom razvoju i navedenim Smjernicama odbor je promijenio naziv u Partnersko vijeće – navode iz RAS DAN.

Dodaju i kako je u izradu strateškog okvira razvoja Grada Varaždina bio uključen zaista relevantan broj osoba i institucija koje one predstavljaju.

- Vezano na upite oko nekih navodnih nelogičnosti možemo reći da se radi o stilskim i gramatičkim pogreškama koje će biti otklonjene u završnoj obradi teksta nakon provedene javne rasprave te se ispričavamo što nismo lektoriranje teksta proveli prije same javne rasprave, ali željeli smo da javnost što prije ima strategiju na uvid – pojasnio je razloge za žurbu dr.sc. Miljenko Ernoić predsjednik Uprave RAS DAN.

Bitno je, naglašava, da te greške nisu utjecale na samu suštinu strateškog okvira razvoja, jer se one odnose na dio analize.

Kako se “brojalo“ stanovništvo

- Možemo samo skrenuti pozornost da kada se navodi kako strategija „predviđa izmještanje autobusnog kolodvora“, kako se u tekstu jasno kaže da se o tome već duže vrijeme razmišlja i planira, što je i određeno trenutno važećom prostorno planskom dokumentacijo, te se ne definira konačno rješenje, jer to i nije smisao same analize stanja – ističe.

Inače, kada se govori o brojnosti stanovništva, u Razvojnoj agenciji Sjever- DAN tvrde kako je “napravljena usporedba s podacima iz 2001. i 2011.godine te se prilikom komentara vezanih uz indeks starosti i koeficijenta feminiteta analiziraju podaci iz 2001. godine kao usporedni, međutim suština i trend razvoja u tom smislu nije povrijeđena, jer bez obzira na godinu analize indeks starosti je kroz duže razdoblje nepovoljan“.

Kritiku povjerenstva HDZ-a Grada Varaždina prihvaćaju za podatke oko vlasništva Sveučilišta Sjever i lokacije POS naselja.

>>Habijan upozorava da Strategija razvoja predviđa izmještanje autobusnog kolodvora u Varaždinu

- To ćemo svakako ispraviti kao i vjerojatno još neke greške koje proizlaze iz previda prilikom ažuriranja podataka te skraćivanja tekstova radi zadovoljavanja kriterija preporučenog obima teksta od strane vanjskog vrednovatelja, a koji se odnosi na analizu stanja – stoji u priopćenju.

“Sve doživljavamo kao dobronamjernu kritiku“

Oko navoda, pak,  koji se odnose na to “kako se radi o nekakvom lošem uratku koji je napravljen samo formalno bez smislenog sadržaja“, ovom prilikom RAS ne želi iznositi stajalište.

- Smatramo da se ipak radi o paušalnoj procijeni te sve izrečeno doživljavamo kao dobronamjernu kritiku u cilju poboljšanja ukupnog dokumenta. U tom kontekstu možemo komentirati i ostale navode koji se pojavljuju u medijima, a odnose se na to kako nije dovoljno zastupljena kultura ili pitanje mladih, odnosno neka druga djelatnost u samoj strategiji – naglašava Ernoić.

Izrazito je dobro, istiće se na kraju priopćenja, što se kroz javnu raspravu, pa makar i mimo uobičajene procedure, probudila pažnja i interes svih građana pa i političkih opcija, jer će se tako na kraju ipak dobiti dokument koji sažima interese razvoja većine građana grada Varaždina.

Komentari