kažu, rezultati nisu slučajnost

Iz Grada poručuju: 'Ostvarili smo najbolje rezultate u posljednjih 10 godina - višak od 27,3 milijuna kuna'

Objavljeno: 27.07.2018. 10:25

Zadnja izmjena: 27.07.2018. 10:39

Grad Varaždin napravio je izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine i kako kažu, rezultati su ohrabrujući - grad u fiskalnom i financijskom smislu postiže, prema njihovom izvješću, najbolje rezultate u posljednjih deset godina.

Tako se prema njihovim riječima, grad može pohvaliti činjenicom da su za prvu polovicu godine ostvareni prihodi za gotovo 20% više od planiranih, ali i za 20% više od ostvarenih u istom razdoblju 2017. što bi značilo da je ukupno prihodovano oko 65 milijuna kuna, u odnosu na planiranih 55 milijuna.

Kako kažu, to znači da je u samo godinu dana fiskalni kapacitet grada povećan za gotovo 20%, a to su najvažniji prihodi u strukturi svih prihoda. Nadalje istiću kako je niska stopa nezaposlenosti i visoka stopa zaposlenosti dovela do rasta poreznih prihoda unatoč činjenici da Hrvatsku napušta dio radne snage.

Posebno naglašavaju tzv. investicijske prihode, odnosno stavke preko kojih je moguće vidjeti razinu investicija u gradu. Tako u kretanju poreza na imovinu, prema njihovim statistikama, grad postiže financijski značajne rezultate - porez ove godine dvostruko je veći nego u usporednom razdoblju 2017., odnosno, kažu kako je već u prvih šest mjeseci ove godine grad prihodovao kao i za cijelu prošlu godinu. 

Također, kretanje prihoda od administrativnih pristojbi koje se plaćaju većinom na nove objekte, pokazuje rast od 5%, a kažu kako rastu i prihodi od komunalnih doprinosa i naknada. Prema financijskoj slici koju smo dobili iz Grada, u ovom trenutku grad iskazuje višak prihoda poslovanja od 16 milijuna kuna, što sa prenesenim viškom iz prethodnog razdoblja iznosi 27,3 milijuna kuna.

Postoji još jedna statistika na koju u Gradu posebno stavljaju naglasak, a to je, kako kažu, ostvarivanje rezultata s manjim brojem zaposlenih nego prije i sa znatnim uštedama na plaćama, pa je tako prema priopćenju, u odnosu na planiranih 10,1 milijun kuna za plaće zaposlenika gradske uprave, ostvareno samo 8,5 milijuna kuna. 

- U samo godinu dana uspjeli smo pokrenuti više projekata nego bivši u šest godina, potaknuti investicije, započeti s građevinskim komunalnim radovima, urediti grad, pripremiti i veće građevinske projekte, privući novac iz EU i državnih fondova i ostvariti ovakav rekordni višak. S druge smo strane smanjili broj zaposlenih, nema više zapošljavanja po političkim vezama i masa plaća je smanjena za gotovo 20% u odnosu na planove. Kada tome pridodamo i daleko veće aktivnosti naših komunalnih tvrtki, vidi se da grad ponovno živi i da se u gradu radi. Ovakvi rezultati nisu slučajnost nego posljedica rada svih zaposlenika. Sada je valjda svima jasno zašto se bivša vlast tako grčevito bori da se ponovno vrati u fotelje – pokazali smo da smo sposobniji, ali da istodobno štedimo i pazimo na svaki izdatak te ne zapošljavamo samo zato što su to naši stranački prijatelji. Ovakav trend treba zadržati - rekao je Čehok 

 

Komentari