FOI jedan od najaktivnijih fakulteta na Sveučilištu

Objavljeno: 13.04.2011. 11:46

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Posjetili smo varaždinski Fakultet organizacije i informatike kako bi provjerili zašto je FOI jedan od najboljih fakulteta u sklopu zagrebačkog Sveučilišta.

- Profesori su izvrsni i uvijek spremni i motivirani da svoja znanja podijele s nama, fakultet je odlično tehnički opremljen, prati moderne trendove i potiče nas da budemo najbolji. Fakultet organizacije i informatike bio je moj prvi izbor i imao sam zaista visoka očekivanja. No, i ta moja visoka očekivanja su premašena – priča nam student varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, slavonac Ivan Kudeljnjak, koji je prije četiri godine prvi put došao u Varaždin. I on je jedan od onih koji će nakon studija najvjerojatnije ostati u Varaždinu.

- Moja iskustva s fakultetom i samim gradom su izvrsna i najvjerojatnije ću ostati raditi ovdje kad završim fakultet. Varaždin pruža više mogućnosti od većine drugih gradova u Hrvatskoj, pa čak i u regiji, ovdje sam stekao puno prijatelja – rekao nam je Kudeljnjak.

On je samo jedan od čak dvije tisuće studenata koji trenutno studiraju na Fakultetu organizacije i informatike na dva preddilomska, dva diplomska, stručnom i doktorskom studiju koje fakultet nudi. Bilo bi ih možda i više da fakultet sam nije smanjio svoje upisne kvote.

- Naš cilj je kvaliteta. Želimo stvoriti istraživački fakultet po uzoru na zapadnoeuropske i američke fakultete. Da bi to postigli trebamo i dobre profesore znanstvenike i infrastrukturu ali i kvalitetne studente i zato smo smanjili upisne kvote. Zato smo i revidirali naše studije i prilagodili ih naših mogućnostima. Zato se uvijek trudimo biti izloženi svim inovativnim modelima koje pokreće naše matično Sveučilište u Zagrebu – ističe dekan fakulteta Tihomir Hunjak.

Hunjak i njegovi kolege profesori imaju samo jednu krilaticu kad je u pitanju FOI, a to je izvrsnost u svakom pogledu. Fakultet potiče svoje profesore na usavršavanje i znanstveno-istraživački rad, a studente na međunarodne razmjene. Čak 25 njihovih studenata je trenutno na razmjeni na fakultetima diljem svijeta, od Floride, Liverpoola do Južne Koreje, a za doktorski studij na fakultetu prijavilo se čak 120 kandidata.

Fakultet organizacije i informatike je inače osnovan 1974. godine. Na fakultetu je zaposleno 88 nastavnika, od čega je čak 40 doktora znanosti. Od njegovog osnivanja na FOI-u je diplomiralo 9 730 studenata od čega 1654 u zadnjih pet godina.

Studenti FOI-a su među najuspješnijima na zagrebačkom Sveučilištu što dokazuje i dugačka lista nagrada na domaćim i prestižnim međunarodnim natjecanjima koje su osvojili u proteklih nekoliko godina. Za spomenuti je da su studenti FOI-a čak tri godine za redom osvajali nagrade na Microsoftovom Imagine Cupu, a dobitnici su i nagrada na natjecanjima kao što su Balkan Case Challenge, Wiser Summer i FUTUR.

Dekanu Hunjaku ove godine istječe drugi mandat na čelu jednog od najuspješnijih fakulteta u sastavu Sveučilišta u Zagrebu što znači da će ga uskoro naslijediti novi dekan. Na pitanje što ostavlja kao ostavštinu budućem dekanu, Hunjak ističe da zasluge za ono što je učinjeno za vrijeme njegovog mandata pripadaju svim profesorima i studentima.

- Svi naši projekti su dugoročni i svi zajedno kao momčad radimo na njima, ali mogu reći da sam ponosan na to da smo uspjeli uspostaviti vlastiti diplomski studij ekonomije, jer imamo jedan od najvitalnijih doktorskih studija na sveučilištu, jer smo uspjeli značajno povećati broj zaposlenih te povećati međunarodnu suradnju – naglašava Hunjak.



Komentari