FOTO: Miris roštilja "okupirao" varaždinske brege za vikend

Objavljeno: 04.04.2011. 11:45

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Pravi proljetni vikend, koji je po?astio Varaždince temperaturama i preko 20 stupnjeva Celzijevih, izvukao je vikendaše u brojne gorice u okolici Varaždina, a miris roštilja "okupirao" je brege.

Dva topla i sun?ana dana ovog vikenda izvukli su gra?ane van iz ku?a. Dok su jedni iskoristili lijepo vrijeme za šetnje uz Dravu, izlete ili vožnje biciklima, dežurni dio vikendaša po?astio se uživanjem u goricama.

Miris koji je "okupirao" brege u okolici Varaždina, od Vo?e do Ludbreških vinograda, ove je subote i nedjelje bio omamljiv - pacalo se meso, vadile su se rešetke i plo?e, te se peklo oba dana.

Roštiljologija kao znanost

Premda nije priznata službeno, znanost pripremanja roštilja jedna je od omiljenih znanstvenih disciplina svakog vikendaša.

Akademika ove discipline ima najmanje koliko i vikendica u okolici Varaždina, a granica svake zasebne podružnice ide obi?no katastarskom granicom grunta (ili onom koju si je koji mejaš jednostavno zakol?io prije nego je pala tužba).

Roštiljologija tako istražuje neograni?en broj vrsta paca za meso, posebna znanost je na?in na koji se pali vatra, a o tome s ?ime se treba premazati meso na rešetki i uz što ga servirati da ne pri?amo.

Ali u kona?nici rezultat je isti - slasno mljackanje uz malo mirisa dima i puno mirisa roštilja, zalijan uz koju kupicu ili pivu, pa se može i zapjevati.

Prolje?e je stiglo, a mi našim ?itateljima želimo što više ovakvih vikenda.


Komentari