obrt 'klomont'

FOTO Obrtnik Petar Klopotan, proglašen je 'ambasadorom naukovanja' - evo što kaže o školovanju naučnika

Objavljeno: 23.02.2018. 09:32

Zadnja izmjena: 23.02.2018. 10:21

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak organizirao je u prostorijama Komore prijem za Petra Klopotana, predsjednika Udruženja obrtnika Novi Marof, nedavno imenovanog za 'ambasadora naukovanja' Hrvatske obrtničke komore.

HOK provodi projekt 'Uključite se u europska partnerstva za naukovanje' u okviru EU programa Erasmus +K3, koji ima za cilj promovirati naukovanje kroz izgradnju partnerstva između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera država koje sudjeluju u projektu.

Projekt je vrijedan 460 tisuća eura i provodi se u suradnji s partnerskim organizacijama iz Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke, a najvažniji sudionici projekta su ambasadori naukovanja, titula koju danas nosi i Petar Klopotan.

Po zanimanju elektroinstalater, Petar Klopotan vlasnik je obrta 'Klomont', za opremu, montažu i servis plinskih i elektrouređaja te trgovinu i često uzima naučnike jer je, smatra Petar Klopotan, naukovanje najbolji način pripreme za budući posao.Tijekom staža duljeg od četiri desetljeća, odškolovao je 40-ak naučnika, a njih četvoricu je zaposlio u svojem obrtu.

-Naučnici bi trebali imati više praktične nastave, nego teoretske, a stručni učitelj im smireno treba prenijeti svoja znanja i vještinu. Za naučnike je, pak, najvažnija motivacija da zaista i nauče ono čime se namjeravaju baviti – smatra Klopotan

Marofski 'ambasador naukovanja' vjeruje kako je važno da se obrtnici i ostali poduzetnici aktivno uključe u izobrazbu zato što, kako kaže, školska praksa nije učinkovita kao rad u obrtničkoj radionici gdje se tek naučnici susreću sa svim konkretnim problemima i zadacima.

Komentari