FOTO: U strahu pred novom kišom, mještani traže regulaciju kanala

galerija-images/poplava sveti djurdj 1

Objavljeno: 12.09.2014. 17:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Obilne kiše u posljednje su vrijeme uzrokovale brojne probleme na područjima uz Plitvicu i Bednju.

Velike štete na poljoprivrednim površinama, dvorištima i podrumima obiteljskih kuća zabilježene su i na području općine Sveti Đurđ. Iz Karlovca Ludbreškog javio nam se čitatelj Stjepan Bohnec.

{gallery}poplava sveti djurdj 1{/gallery}

- Svaki put kad padne malo jača kiša sve je pod vodom. Voda u podrumima nam je već normalna. Mi plaćamo naknadu za uređenje Hrvatskim vodama, a oni ne uređuju kanale koje bi trebali. Bilo bi bolje da se Općini daju ti novci za oborinske vode. Kanali su napravljeni, ali treba ih očistiti i održavati - rekao je Bohnec, dodavši kako, osim poplavljenih površina, probleme stvaraju i komarci kojih je ove godine puno više nego inače.

Općina Sveti Đurđ angažirala je bager koji čisti kanale kako bi se smanjio pritisak vode, tim više što se noćas očekuje nova kiša. U Karlovcu Ludbreškom sreli smo i zamjenika načelnika općine Sveti Đurđ, Zlatka Sinkovića.

- Zbog ekstremnih količina kiše dogodili su se zastoji vode koji su sad poplavili dvorišta, podrume, parcele na ovim nižim terenima, došlo je i do toga da voda stoji na prometnicama i poljoprivrednim površinama. Tu ćemo imati značajne štete - rekao je Sinković.

{gallery}poplava sveti djurdj 2{/gallery}

- Moramo biti svjesni da su ovo ekstremni uvjeti, ne znam kad je zadnji put palo 120-140 litara vode po kvadratu kroz jednu noć. Nijedan kanal nije spreman odvesti toliku količinu vode - naglasio je.

- Hrvatske vode moraju odraditi svoj posao što se tiče regulacije kanala i riješiti vodotoke Plitvice i Bednje. Ali i mi svi ostali, mještani, moramo napraviti maksimalno koliko možemo. Moramo održavati svoje kanale, čuvati jedni druge i poštivati prirodne reljefe - istaknuo je Sinković, uz napomenu kako nema rješenja za ove probleme kada u jednoj noći padne tolika količina kiše.

{gallery}poplava sveti djurdj 4{/gallery}

Najviše problema u općini Sveti Đurđ stvara Plitvica na dijelu između Obrankovca i Prilesa, gdje mještani pokušavaju zaštiti svoje kuće traktorskim pumpama. Jedna od najugroženijih je kuća obitelji Šoltić u Prilesu, čiji članovi već danima ne spavaju zbog vode koja im nadire u kuću.

{gallery}poplava sveti djurdj 3{/gallery}

Inače, danas je održan hitni sastanak gradonačelnika gradova i načelnika općina s predstavnicima Hrvatskih voda i dožupanom Alenom Kišićem, koji je i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

- Nismo zadovoljni stanjem na terenu u posljednje vrijeme, jer praktički uslijed svake obilnije kiše imamo na raznim dijelovima županije probleme i poplavljene površine. Zato smo sazvali ovaj sastanak- rekao je Kišić te istaknuo kako je trenutačno situacija najteža u općinama uz Plitvicu - Vidovec, Trnovec Bartolovečki, Martijanec i Sveti Đurđ. Dodao je kako situacija ipak nije alarmantna za razliku od one prije desetak dana, kada su se u nekim mjestima zatvarale prometnice, evakuirala stoka i zabilježene velike štete na poljoprivrednim površinama.

Direktor ispostave Hrvatskih voda Varaždin Leonard Sekovanić rekao je kako su Hrvatske vode dužne provoditi mjere uz vodotoke prve i druge kategorije, dok su za vodotoke treće i četvrtke kategorije zadužene jedinice lokalne samouprave, tako da ovakvi sastanci mogu samo pomoći u dogovoru oko aktivnosti i podjelama zona odgovornosti. Naglasio je kako će se u cijelosti problemi rješavati dugoročno.

Najavljeno je kako će se problem na Plitvici riješiti građenjem odteretnog kanala i retencijama, dok će se vodotok Bednje trajno rješavati nakon izrade studije koja je u tijeku prijavljivanja na fondove Europske unije, a do tada će Hrvatske vode rješavati probleme parcijalno na dionicama koje su se pokazale kritičnima. U tijeku su tako radovi na rijeci Bednji kod Kuljevčice, kao i na Plitvici na kritičnom području u općini Martijanec te Trnovec i Vidovec.

Na sastanku se postavilo i pitanje zašto općine i gradovi prikupljanju naknadu za slivne vode od građana te je potom samo prosljeđuju Hrvatskim vodama. Stoganačelnici predložili da tu naknadu ubiru Hrvatske vode direktno od građana, kao što je to slučaj u nekim drugim sredinama.

(Foto: Varaždinska županija)

{gallery}poplave - sastanak varazdinska zupanija{/gallery}

Komentari