Varaždinska županija, predsjedateljica Vijeća Saveza Alpe-Jadran, bila je domaćin radionice Saveza Alpe - Jadran koja je u Županijskoj palači u Varaždinu održana jučer, 13. rujna. Na radionici su sudjelovali koordinatori regija članica i predstavnici tematskih kontaktnih točaka Saveza.

Prvi puta će Savez Alpe – Adria dobiti strateški dokument za razdoblje do 2030. godine u kojem će biti definirana područja suradnje regija - članica iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Kako stoji u priopćenju, prijedlog strategije, o kojem se raspravljalo na radionici u Varaždinu, izrađen je na inicijativu Varaždinske županije i predsjednika Saveza Radimira Čačića.

- Savez Alpe – Jadran treba biti vidljiviji u Europi i među građanima i u značajnijoj mjeri trebamo koristiti EU fondove, jedan je od zaključaka provedene analize razvojnih strategija regija - članica. Osobno vidim veliki potencijal u korištenju EU fondova, koji mogu pomoći da ostvarimo postavljene ciljeve. Varaždinska županija će osnovati Udrugu za međunarodnu suradnju Alpe – Adria kao pilot-projekt za intenzivnije korištenje EU fondova, a sve članice su dobrodošle  – istaknuo je Čačić.

Prije same radionice župan Čačić primio je glavnog tajnika Saveza Thomasa Pseinera, a glavne teme razgovora bile su donošenje strateškog dokumenta Saveza na razdoblje do 2030. godine, koji će formalno usvojiti svi članovi Vijeća Saveza na konferenciji povodom 40. godišnjice suradnje na alpsko-jadranskom području i rješavanje pravnog statusa Saveza.

Podsjetimo, u studenom prošle godine župan Čačić preuzeo je predsjedanje Savezom, te je time Varaždinska županija postala prva hrvatska županija koja predsjeda ovom organizacijom. Članice austrijske regije su: Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarska regija Vas, slovenske općine okupljene u Skupnost občin Slovenije, te hrvatske županije Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

 

Komentari

14.09.2018. 15:18h Zadnja izmjena: 14.09.2018. 15:23