Grad Varaždin: Igralište u Harambašićevoj nije postavljeno na privatnu parcelu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 22.01.2015. 16:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: HDZ V.MO Varaždin

Grad Varaždin reagirao je demantijem na tvrdnje koje je iznio Tihomir Davidović o dječjem igralištu u Harambašićevoj ulici, za koje tvrdi da je  temeljen  na dva netočna navoda, kako kažu na neispitanim činjenicama...

>>Varaždinskim mališanima igralište smjestili uz kontejnere za otpad

Demanti Grada Varaždina donosimo u cijelosti :

Nije točno da se predmetno dječje igralište u Harambašićevoj ulici svih ovih godina nalazilo na privatnoj parceli. Igralište je Grad Varaždin postavio 2000. godine na javnoj površini, odnosno na zemljištu koje je prema zemljišnim knjigama tada bilo u vlasništvu Republike Hrvatske.  Na temelju postupka koji se vodio sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, predmetna parcela vraćena je sukladno pravomoćnom rješenju sadašnjem vlasniku. Obzirom na novonastalu vlasničku situaciju, Grad je morao izmjestiti dječje igralište s predmetne parcele.

Nadalje, netočan je i navod da je o izmicanju igrališta odlučeno zbog nemogućnosti dogovora s vlasnikom parcele. Upravo suprotno. Naime, 22.travnja 2014. godine vlasnik je Gradu podnio zahtjev s prijedlogom reguliranja odnosa za predmetno zemljište, međutim nakon što je zahtjev razmotren i ispitana mogućnost preseljenja igrališta na zemljište u vlasništvu Grada Varaždina, odlučeno je da će se pokrenuti postupak preseljenja igrala o čemu je vlasnik parcele i obaviješten.

Alternativne lokacije dječjeg igrališta ispitivane su s obzirom na imovinsko-pravne odnose, položaj komunalne infrastrukture kao i posebne uvjete komunalnih poduzeća te ostale bitne čimbenike za dječje igralište kao što su osunčanje, dostupnost, sigurnost i sl. U danim okolnostima, iznađena lokacija utvrđena je kao najbolje rješenje, koje će se s vremenom dopunjavati i poboljšavati te hortikulturno urediti kako bi u dogledno vrijeme zadovoljavala sve kriterije.

Dakle Grad Varaždin nije postavio igralište na privatnu parcelu, a nova lokacija je jedina u neposrednoj blizini koja je zadovoljila prostorne zahtjeve. Za određivanje lokacije dječjeg igrališta uz zadovoljenje svih propisanih pretpostavki potrebno je puno više znanja i analiza od pukog nagađanja. Kada nastupe povoljni uvjeti zadovoljit će se i oblikovni odnosno funkcionalni zahtjevi hortikulturnim uređenjem igrališta.

Komentari