Habuš o aerodromu: "Winair želi skrenuti pozornost sa suđenja Patafti i Čehoku"

Objavljeno: 15.12.2014. 10:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Dragutin Kliček

Izvor: Aerodrom Varaždin

Neposredno pred današnju sjednicu Gradskog vijeća grada Varaždina, na kojoj će se glasovati o Prijedlogu odluke o osnivanju trgovačkog društva "Aerodrom Varaždin", priopćenjem se javio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

Habuševo očitovanje je reakcija na najavu Winaira da podnosi kaznenu prijavu protiv varaždinske gradske vlasti.

>> Winair podnosi kaznenu prijavu protiv varaždinske gradske vlasti

Očitovanje Gorana Habuša prenosimo u cijelosti:

"Obavijest za medije" koju je dana 13. prosinca 2014. godine na razne adrese uputio član uprave TD WINAIR d.o.o. Varaždin, gosp. Marijo Bucina kao svoju svrhu ima isključivo pozornost javnosti skrenuti s početka suđenja Davoru Patafti, Ivanu Čehoku, Narcisi Huljev i drugima koje je zakazano za 19. prosinca 2014. godine. Jedna od točaka optužnice tereti Davora Pataftu, Ivana Čehoka i Narcisu Huljev da su pripadali grupi koja je imala za cilj počinjenje teških kaznenih djela, između ostalih i nezakonito preuzimanje većinskog vlasništva nad TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. od strane TD WINAIR.

Svi problemi u kojima se danas nalazi operater varaždinskog aerodroma, TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o., posljedica su radnji koje su poduzele uprave koje su društvom upravljale od 2008. do 2012. godine, a to su bili upravo gđa. Narcisa Huljev i gosp. Marijo Bucina.

Svega dan nakon što je gosp. Bucina smijenjen s mjesta člana uprave TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o., isti je kao član uprave TD WINAIR d.o.o. pokrenuo ovršni postupak radi naplate ca. 3 milijuna kuna od TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o., iako je dobro znao da društvo tih novaca nema. Isti je potom vršio pritisak na Agenciju za civilno zrakoplovstvo kako bi ista oduzela dozvolu za rad TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. TD WINAIR d.o.o. tijekom cijelog razdoblja od 2008. godine do danas svojim postupcima štiti isključivo vlastite interese, a na štetu TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. i Grada Varaždina.

Sve obveze koje TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. danas ima prema TD WINAIR d.o.o. nastale su u razdoblju dok su članovi uprave TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. bili Narcisa Huljev i Marijo Bucina te se odnose na pozajmice koje je TD T7 VIS d.o.o. putem TD WINAIR d.o.o. davalo TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o., radi otkupa zemljišta od trećih osoba. Isti su kao članovi uprave TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. preuzeli obveze za koje su znali da ih društvo neće moći ispuniti jer iz vlastitog poslovanja ne ostvaruje dovoljne prihode. Tako i u ovom trenutku TD WINAIR d.o.o. protiv TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. vodi parnični postupak u kojem su do njegovog pravomoćnog okončanja blokirani svi poslovni računi TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. i na taj način onemogućeno njegovo normalno poslovanje. To nije posljedica rada aktualne uprave, niti člana društva – Grada Varaždina – već isključivo ranijih uprava koje su u ime društva preuzimale nerealne obveze prema povezanom društvu, sve s ciljem da preuzimanjem vlasničkih udjela u TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. dođu do kontrole nad varaždinskom aerodromom.

Kako bi se omogućio uredan rad TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o., sadašnja uprava je pokrenula postupak mirnog rješenja spora s TD WINAIR d.o.o. Postupak nije uspio iz razloga što je od strane TD WINAIR d.o.o. kao uvjet za prestanak blokade i nastavak pregovora zatraženo plaćanje iznosa od 1.000.000,00 kuna u roku od tri dana. U ovakvim uvjetima gdje se Grad Varaždin i TD u njegovom vlasništvu ucjenjuju od strane istih osoba koje su TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. i dovele u situaciju da nije u mogućnosti podmiriti postojeće obveze, odluka Grada Varaždina je da se prije svega mora nastaviti rad varaždinskog aerodroma. To je najbrže, i uz najmanje troškova, moguće napraviti osnivanjem novog trgovačkog društva i prijenosom svjedodžbe operatera aerodroma na novo TD u skladu sa zakonom.

Sve navedeno ne čini se s ciljem "nanošenja štete WINAIR d.o.o.", a niti je razumljivo na koji bi se to način TD WINAIR d.o.o. nanijela šteta osnivanjem zdravog trgovačkog društva koje će postati operatorom varaždinskog aerodroma. TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. za svoje eventualne obveze odgovara vlastitom imovinom te ne postoji zakonska osnova po kojoj bi Grad Varaždin mogao ili morao plaćati obveze TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o., svakako ne one koje su napravile upravo osobe koje danas vodstvo grada pozivaju na red!

Upravo suprotno, obzirom da se TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. već više do tri mjeseca nalazi u neprekidnoj blokadi, postoji zakonska obveza uprave društva da Trgovačkom sudu u Varaždinu stavi prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Propuštanje ove obveze dovodi do kaznene odgovornosti uprave, a ne suprotno, kako to pokušava implicirati gosp. Bucina. Ukoliko i dođe do pokretanja stečajnog postupka nad TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o., to neće imati nikakvog utjecaja na rad varaždinskog aerodroma, a Grad Varaždin više neće biti pod ucjenom navodnih "savjesnih i iskrenih partnera", već će se imovina unovčiti, a tražbine vjerovnika namiriti sukladno odredbama Stečajnog zakona.

Što se tiče štetnih ugovora koje je TD WINAIR d.o.o. sklapalo s TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. i Gradom Varaždinom za vrijeme mandata prethodne gradske vlasti i prethodne uprave TD VARAŽDIN AIRPORT, a čiji je isključivi cilj bio vrijednu infrastrukturu varaždinskog aerodroma prenijeti u ruke TD WINAIR d.o.o. i povezanih osoba, TD WINAIR d.o.o. je slobodno svoja navodna prava štiti u skladu sa zakonom. Glasno pozivanje na ta navodna prava bez da su poduzete ikakve mjere da se ista zaštite, jasno ukazuje na to da je i samo TD WINAIR d.o.o. svjesno njihove nevaljanosti.

Isto vrijedi i za prijetnje kaznenim prijavama. Postupanje Grada Varaždina kao člana društva i postupanje uprave TD VARAŽDIN AIRPORT d.o.o. ne sadrži nikakve elemente kaznene odgovornosti, već suprotno, predstavlja savjesno postupanje s ciljem zaštite javnog interesa nastavkom urednog funkcioniranja varaždinskog aerodroma.

Komentari