Habuš o mogućim izbjeglicama: Razumijemo humanitarni aspekt, ali varaždinska vojarna nije prikladana za smještaj ljudi

Objavljeno: 22.08.2015. 08:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva

U nacionalnim medijima pojavila se informacija da bi varaždinska vojarna trebala imati novu namjenu, odnosno da bi se u nju, ako do toga dođe, mogle smjestiti izbjeglice iz ratnih područja. Oglasio se i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji ističe vojarna nije prikladna za smještaj ljudi.

>>ISTRAŽILI SMO: Hoće li u prostore vojarne u Optujskoj država usmjeriti dio vala izbjeglica?

Ukupna površina vojarne je 200.000 m², a u njoj se nalazi ukupno 35 objekata od koji su četiri bila namijenjena za smještaj ljudi (spavaonice). Od četiri navedena objekta jedan je dodijeljen Državnom arhivu Varaždin za preseljenje arhiva i smještaj arhivske građe koja se u ovom trenutku nalazi na više lokacija, a površina samih objekata nije detaljno utvrđena.
U bivšoj vojarni Ivan Drašković sva infrastruktura je izvan funkcije od voda, struja i grijanje, a sami prostori su zbog neodržavanja i devastacije neuvjetni za boravak ljudi.

Varaždinski gradonačelnik ističe da vojarna nije prikladna za smještaj ljudi.

- Za prijedlog da emigranti budu smješteni u vojni objekt u Varaždinu saznali smo iz medija. Do sada nitko nije kontaktirao i najavio organizirani smještaj emigranata. Vojni objekt je u vlasništvu države i Grad zapravo nema nikakve ovlasti. Kako je već spomenuto, vojarna je u vrlo derutnom stanju i nije prikladna za smještaj ljudi. Istovremeno razumijemo ljudski, humanitarni aspekt ove drame koja se događa na rutama kojima se kreće velik broj emigranata na putu prema zapadnoj Europi. No, to je globalni, svjetski problem i Varaždin se kao jedan relativno mali grad ne može parcijalno uključiti u njegovo rješavanje - rekao je Habuš.

Inače Grad Varaždin trenutno je upravitelj predmetnog prostora temeljem Odluke Povjerenstva za imovinu Vlade Republike Hrvatske od 21. listopada 2009. godine.

- Grad Varaždin ima interes razvoja tog prostora koji je iskazan u prostorno-planskoj dokumentaciji odnosno Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Varaždina koje je donijelo Gradsko Vijeće te je objavljeno u Službenom vjesniku Grada Varaždina broj 13/14 -ističu iz Grada.

Hoće li val izbjeglica uopće stići do Hrvatske i hoće li varaždinska vojarna doista biti prihvatilište za ljude koji su pobjegli pred ratom, saznat ćemo u budućnosti.

Komentari