Habuš o neplatišama poput Varteksa: „Nisu vremena da Grad trenira strogoću“

Goran Habuš u Gradskoj vijećnici ugostio predstavnike medija

Objavljeno: 12.09.2014. 15:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: J. Novak

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je danas u Gradskoj vijećnici ugostio predstavnike medija s kojima je u opuštenom ozračju popio kavu i porazgovarao o aktualnim temama uoči predstojeće 9. sjednice Gradskog vijeća...

Gradonačelnik se osvrnuo na sva aktualna pitanja koja su mu postavili novinari. Primjerice, o obavljenoj financijskoj reviziji za 2013. godinu, kaže kako ga ne začuđuje njezin nalaz i uvjetno mišljenje revizora.

- Konstatacije o manjkavostima pri naplati potraživanja koja ima Grad Varaždin ne stoje. Tvrtke – dužnici poput Stanoinga su u stečaju, a kada bi nekima išli u prisilnu naplatu komunalnog doprinosa, bio bi to kraj poslovanja za ta poduzeća. Uostalom, nismo ga naplatili ni „Varteksu“ i gdje god je to bilo moguće, išli smo na ruku i građanima koji su u teškoj materijalnoj situaciji – branio se Habuš dodavši kako „nisu sad vremena da Grad trenira strogoću“.

No, smanjenjem poreza na dohodak, stiže vrijeme u kojem će Grad Varaždin u svoju blagajnu godišnje od građana uprihoditi daleko manju svotu novca.

- Ta mjera smanjit će prihod od 7 do 9 milijuna kuna. Nije to ništa strašno, nećemo povećavati ni prirez ni cijene komunalnih usluga. Pozitivni efekti legalizacije se tek očekuju i neke projekte namjeravamo smanjiti ili ćemo od njih potpuno odustati. Osim toga, naši prihodi od poreza rastu 5 posto na razini godine zbog veće zaposlenosti, stoga ne očekujem da proračun neće padati ni rasti – veli gradonačelnik.

Inače, jutros je na adresu svih redakcija stiglo priopćenje stranke Hrast u kojem se ponovno aktualizira problematika baliranog komunalnog otpada odloženog u Brezju.

- Što se tiče našeg komunalnog otpada, sve se odvija kako smo najavili u srpnju, na sjednici Gradskog vijeća. Problematika se rješava u suradnji s MZOPI i Fondom za zaštitu okoliša. Ovog tjedna je održan radni sastanak s koncesionarom i donesen je stav da ovlašteni laboratorij analizira sadržaj baliranog otpada i da se temeljem nalaza da prijedlog na koji, ekološki najprihvatljiviji način ga treba zbrinuti – naglasio je Habuš.

- Ukoliko na to pristane koncesionar, uz suglasnost resornog ministarstva i Fonda, tada imamo osigurano sufinanciranje zbrinjavanja otpada u iznosu od 60 posto. Nakon toga potpisujemo Ugovor i krećemo rješavati nagomilani otpad, vjerujem kako ćemo u listopadu ili studenom ove godine biti u poziciji da ga sklopimo. U toj varijanti, posao građane neće koštati ni lipe – uvjeren je čelni čovjek jedinog grada u Hrvatskoj koji na svojem području ima tvornicu za MBO otpada.

Radi nje imamo tu sreću, ili pak nesreću, da u nju na obradu stiže otpad iz drugih sredina, poput smeća iz Makarske.

Osim spomenutog, gradonačelnik je ukratko komentirao probijanje rokova za dodjelu socijalnih stanova u Hrašćici, izvanrednu sjednicu gradske tvrtke Parkovi i druge teme o kojima će više riječi biti na 9. sjednici Gradskog vijeća.

Komentari