Habuš: Tvrdnje uprave Pataftinog T&H Investa su neozbiljne

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 12.02.2015. 10:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Izvor: arhiva

Nakon što smo ekskluzivno doznali da je Pataftin T&H Invest, bivši Održivi Razvoj, odnosno T7 VIS, ima blokirano devet žiro računa na iznos od oko 15 milijuna kuna, očitovala nam se se uprava T&H Investa koja drži da je poslovanje društva bilo je otežano uslijed nenaplaćenih dugovanja Grada Varaždina koji premašuju iznos od oko 80 milijuna kuna. Dodaju da je tako poslovanje društva neomogućeno,  a njihove navode komentirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

>>Patafta o blokadi: "Goranček zaboravlja da Grad nama duguje 20 puta više novca"

Naime, utvrđeno je da Varkom i T&H Invest d.o.o. solidarno naknade Gradu Varaždinu parnični trošak u iznosu od 1.594.474,00 kn. Ukupan iznos kojeg T&H Invest duguje Gradu se zbog kamata i različitih troškova popeo se na oko 15 milijuna kuna.

Kako doznajemo iz izvora bliskih Gradu Varaždinu, u međuvremenu je Trgovački sud donio prethodnu mjeru radi osiguranja naplate potraživanja na svim računima i nekretninama u vlasništvu T&H Investa.

Vlasnik T&H Investa Davor Patafta istaknuo je da je Grad dužan 15 do 20 puta više nego što bi teoretski mogao biti. Iz uprave su pak dodali da je mjera prije svega zakonski neutemeljena te da je visina vrijednosti sredstava na kojima se traži osiguranje u potpunosti nesrazmjerna u odnosu na vrijednost predmeta spora koji još uopće nije pravomoćno okončan.

Na očitovanje uprave T&H Investa i vlasnika Davora Patafte reagirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Društvo T&H INVEST  d.o.o., po članici uprave Jasmini Tomić objavilo je dana 10. veljače ove godine priopćenje vezano tužbu Grada Varaždina kojom traži utvrđenje ništetnosti Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada sklopljenog u prosincu 2008. godine i njegovih dodataka. Navedenim je ugovorom društvu T&H INVEST (tada VIS d.o.o.) bez provođenja propisane procedure dodijeljen posao zbrinjava baliranog (i novonastalog!) komunalnog otpada na području Varaždina i nekoliko susjednih općina.

Da podsjetimo, u predmetu je Trgovački sud 18. lipnja 2014. godine donio djelomičnu presudu kojom je ugovor i njegove dodatake utvrdio ništetnima. Ove godine, 16. siječnja, Sud je donio i daljnju presudu kojom je, između ostalog, naložio društvu T&H INVEST d.o.o. da Gradu Varaždinu isplati iznos od 8.299.675,92 kn zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom te da solidarno s drugotuženikom VARKOM d.d. naknadi parnični trošak Gradu u iznosu od 1.564.474,00 kuna. Društvo T&H INVEST d.o.o. je protiv obje spomenute presude uložilo žalbe.

Vodeći računa o najboljim interesima građana grada Varaždina, a budući da su bile ispunjene sve zakonske pretpostavke, Grad je Sudu predložio da odredi osiguranje naplate prethodno opisane novčane tražbine na imovini društva T&H INVEST d.o.o. Sud je rješenjem od 2. veljače 2015. godine usvojio prijedlog Grada te je odredio predbilježbu založnog prava na nekretninama u vlasništvu T&H INVEST d.o.o., kao i zabranu bankama da po nalogu T&H INVEST d.o.o. vrši isplate s njegovih računa. Sud je ocijenio da je, s obzirom na visinu novčane tražbine Grada (koja je na dan donošenja rješenja iznosila gotovo 16,5 milijuna kuna!), opravdano odrediti osiguranje dvjema mjerama. Budući da je Sud za takvu odluku iznio uvjerljive i potkrijepljene razloge, tvrdnje T&H INVESTA o navodnom nesrazmjeru tražbine i mjera osiguranja pokazuju se paušalnima. Sva neozbiljnost priopćenja T&H INVESTA ogleda se u tvrdnji da je rješenje o osiguranju donijeto “kako bi se osiguralo nepravomoćno potraživanje Grada Varaždina u visini od samo 7 milijuna kuna”, kada je vrlo jednostavnom računicom moguće doći do izračuna ukupne tražbine od gotovo 16,5 milijuna kuna.

Prijedlog Grada Varaždina za određivanje prethodne mjere napose valja promatrati kroz činjenicu da je od početka parničnog postupka društvo T&H INVEST d.o.o. izvršilo prijenos značajnog dijela svoje imovine na druga trgovačka društva, sve kako bi onemogućilo odnosno otežalo naplatu tražbine Grada.

Tako je T&H INVEST  22.03.2013. godine s društvom VIS PT TEXTILE d.o.o. sklopio ugovor o podjeli i preuzimanju, kojim je na to društvo prenio 92 nekretnine, poslovne udjele, dionice, imovinu s inventurnog popisa i svu drugu imovinu, osim one za koju je izričito navedeno da ostaje T&H INVESTU. I to sve usprkos tome što je T&H INVESTU kao jednom od okrivljenika u kaznenom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu ( protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte i dr.) na prijedlog USKOK-a određena privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja u pogledu određenih nekretnina.

Nakon toga, T&H INVEST je nastavio s prijenosom imovine na način da je s društvom C.I.O.S. MBO d.o.o. 14. kolovoza 2014. godine sklopio novi ugovor o podjeli i preuzimanju kojim je na C.I.O.S. MBO d.o.o. prenio 12 nekretnina, osnovna sredstva, sve dozvole, odobrenja, ugovore javnog i privatnog prava i ugovore s dobavljačima koji se odnose na djelatnost obrade otpada.  Kao što je primijetio Sud u obrazloženju rješenja o prethodnoj mjeri, sve navedene ugovore o podjeli i preuzimanju potpisale su iste odgovorne osobe u ime društva koje se dijeli (T&H INVEST) i u ime društva preuzimatelja (VIS PT TEXTILE odnosno C.I.O.S. MBO).

Upravo iz svih navedenih razloga, uz niz drugih koji se navode u obrazloženju, Sud je u rješenju o osiguranju ustvrdio da “nedvojbeno proizlazi da protivnik osiguranja poduzima konkretne radnje kojima nastoji spriječiti ili znatno otežati naplatu tražbine predlagatelja osiguranja.”

Grad Varaždin se želi osvrnuti i na opasku T&H INVESTA o tome da ih “pravna struka i odvjetnici uvjeravaju da će presuda biti ukinuta (…)” te da je “donošenje nekih novih mjera baziranih na ovakvoj presudi u najmanju ruku smiješno”. Osim što je neprimjereno komentirati sudsku odluku na ovakav način, držimo da svaka osoba koja pročita presude Trgovačkog suda u Varaždinu od 18. lipnja 2014. i 16. siječnja 2015. godine ima jasne razloge zbog kojih je Trgovački sud donio presude konkretnog sadržaja. Iz navedenog razloga, pozivamo građane Varaždina, kao i sve druge zainteresirane osobe, da pročitaju obrazloženja navedenih presuda. Presude su javno objavljene na službenim internetskim stranicama Grada Varaždina.

Na kraju, a vezano za iznesenu tvrdnju da Grad Varaždin T&H INVESTU duguje preko 80 milijuna kuna, želim napomenuti da se navedeno društvo konstantno poziva na iznose svojih navodnih potraživanja prema Gradu. Nesporna je činjenica da društvo pred sudom nije ni na koji način pokušalo ostvariti svoja navodna potraživanja, a što samo za sebe dovoljno govori o postojanju/osnovanosti navodne tražbine.

Stoga Grad Varaždin sve ocjene, tvrdnje i kvalifikacije koje T&H INVEST d.o.o. nudi u svom priopćenju od 10. veljače drži neozbiljnima te ih može shvatiti isključivo kao odraz nezadovoljstva strane koja, prema sadržaju nepravomoćnih presuda i rješenja, gubi u sporu.

Grad Varaždin

Gradonačelnik Goran Habuš, dipl. ing.

Komentari