Herman i Habunek najbolji kuhari na 8. Zlatnoj jabuci u Vinkovcima

Piše: HKS

Objavljeno: 21.04.2012. 16:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: HKS

Natjecanjem 4. kola "Zlatna jabuka", u Vinkovcima nastavilo se sedmo izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

U prvoj polovici 2012. godine održati će se još i natjecanje u Zagrebu. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice.

Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Na svakom natjecanju najboljima se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku.

Deset najbolje plasiranih u pojedinoj kategoriji osvaja bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču.

Natjecanje 4. kola održalo se u organizaciji Udruge kuhara Vukovarsko - srijemske županije, a na njemu su sudionici pripremati svečane hladne plate od pilećeg ili purećeg filea te povrća, glavno jelo od svinjskog buta, gljiva, rakije i kukuruza šećerca, a slastičarko umijeće pokazati će kod pripreme hladnog deserta pripremljenog od jabuka, oraha i tijesta.

Radove natjecatelja ocjenjivali su Miroslav Dolovčak, Dragica Lukin, Grozdana Bohorč i Zoran Biki koji su osobitu pažnju posvetili vanjskom izgledu, sastavu i, naravno, okusu jela.

Najuspješnija u pripremi hladnih jela bila je Rozalija Neralić (Restoran Cvjetno Studentski centar Zagreb), a isti uspjeh ponovila je kod pripreme glavnog jela. U pripremi deserta najbolji je bio Marko Šarac (Hotel The Westin, Zagreb).

Iako nije ubilježio niti jednu pobjedu kada su se zbrajali bodovi u sve tri kategorije pokazalo se da je pobjednik 8. Zlatne jabuke postao Zoran Herman (Vindija d.d., Udruga kuhara Međimurske županije) kojem je pomagao Mladen Habunek (Vindija d.d., Udruga kuhara Međimurske županije).

Nešto slabiji rezultat u pripremi deserta Rozaliju Neralić i pomoćnicu Nadicu Petričko koštao je pobjede te su na kraju osvojile 2. mjesto, a na 3. mjesto plasirale su se Snježana Blažičko i Anita Franekić.

Komentari