HNS-ovci u akciji protiv dijabetesa

Objavljeno: 10.03.2011. 15:11

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Jalžabet u Društvenom domu u Jakopovcu organizirala je akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi kojoj se odazvalo čak dvjestotinjak zainteresiranih. Na ovom su preventivnom zdravstvenom pregledu otkriveni slučajevi povišenog krvnog tlaka i povišenog šećera pa čak i dijabetesa, a sve su takve osobe upućene na daljnje preglede.

- Akcija je po odazivu bila više nego uspješna. No otkrili smo nekolicinu osoba s visokim krvnim tlakom i vrlo visokom razinom šećera kojima smo savjetovali posjet specijalistima - istaknula je Ljubica Sačić, predsjednica Ženske inicijative Podružnice Jalžabet.

Pojasnila je kako je čak i otkriveno nekoliko novooboljelih osoba od dijabetesa.

- Kako je dijabetes poremećaj metabolizma koji je karakteriziran kroničnom povišenom razinom šećera u krvi zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje, on može uzrokovati niz dugotrajnih komplikacija kao kardiovaskularne bolesti, kronično zatajene bubrega, oštećenje rožnice, pa je sama prevencija izuzetno važna - rekla je Sačić.

Mjerenje tlaka i šećera u krvi provodili su medicinski djelatnici Marta Dretar, Marija Rajković i Domagoj Dretar, a organizatori su sudionicima davali i korisne savjete o prevenciji zdravlja.

Zbog iznimno velikog interesa, najavljene su i nove akcije kojima će se nastojati potaknuti javnost da što više misli o svom zdravlju i o preventivnim mjerama.

Nakon mjerenja tlaka i šećera u krvi nastavljeno je druženje u Društvenom domu u Jakopovcu, a ženama koje su se odazvale akciji podijeljeni su jaglaci i ružice povodom Međunarodnog dana žena.

Komentari