Hoće li varaždinsko kazalište dobiti novu intendanticu?

Objavljeno: 20.01.2015. 10:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Upravo ovih dana varaždinsko kazalište je u procesu reizbora intendanta, a na natječaj koji je bio raspisan 23. prosinca stigle su dvije prijave.

Izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, koje su stupile na snagu 30. Rujna, HNK u Varaždinu dobilo je status nacionalnog teatra te se još otada čekalo na raspisivanje natječaja za intendanta.

Osim dosadašnje ravnateljice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, na natječaj se javila i dugogodišnja dramaturginja u HNK Varaždin Vesna Kosec-Torjanac.

Kazališno vijeće donijelo je prije nekoliko dana tijesnu odluku da Gradskom vijeću Grada Varaždina za novu intendanticu predloži upravo Vesnu Kosec-Torjanac.

Prema neslužbenim informacijama, Kulturno vijeće je s tri glasa podržalo Vesnu Kosec-Torjanac, a s dva dosadašnju ravnateljicu Jasnu Jakovljević. Međutim, navodno je sporan glas jedne članice Kazališnog vijeća, a koja je svoj glas dala Vesni Kosec-Torjanac. Prema neslužbenom tumačenju sporna vijećnica ne može biti član Kazališnog vijeća jer nema prebivalište u Varaždinu. Ako je takvo tumačenje točno, to bi značilo da i Jakovljević i Kosec-Torjanac imaju po dva glasa.

Prema Zaključcima s treće sjednice Kazališnog vijeća koja je održana u prosincu prošle godine, vidljivo je da je sporan status vijećnice Spomenke Dragović. Prema tom dokumentu, zaključeno je da će se od Odbora za statutarno-pravna pitanja Grada Varaždina tražiti pravno mišljenje i obrazloženje o statusu vijećnice Dragović.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš potvrdio nam je da su u Grad primili zapisnik s prošlotjedne sjednice Kazališnog vijeća.

Primili smo zapisnik s Kazališnog vijeća i više ćemo znati kada vidimo što je Kazališno vijeće odlučilo i kakva je odluka Odbora za statutarno-pravna pitanja. Znam da se na natječaj za intendanta javila i gospođa Kosec-Torjanac. Međutim, bilo kakvo imenovanje može biti upitno ako se ustanovilo da jedna Kazališna vijećnica nema pravo glasa. Ja sam dosad bio jako zadovoljan radom dosadašnje ravnateljice Jasne Jakovljević, upoznat sam s njezinim programom. Gospođa Kosec-Torjanac javila mi se tek u subotu da bi htjela sa mnom popričati – rekao nam je gradonačelnik Habuš.

O izboru nove intendantice varaždinskog kazališta načelno odlučuje Gradsko vijeće na prijedlog Kazališnog vijeća, no pravorijek daje Ministarstvo kulture, odnosno ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić.

Komentari