Prijavite svoje pčele na Internet

Objavljeno: 01.09.2011. 09:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: eVz Ilustracija

Hrvatske pčele, od sada mogu na Internet. Dobile su vlastito mjesto na Internetu, unutar kojeg će imati vlastiti imenik, kao i evidenciju točnih adresa svih košnica i pčelinjaka.  Uskoro će imali i vlastite mobilne aplikacije...

U Hrvatskoj nije organiziran otkup meda pa se pčelari najčešće moraju snalaziti sami. U izostanku kvalitetnije organizacije, Udruga pčelara i građana Pčelarstvo online iz Varaždina, doskočila je tom problemu.

Od sada sve o svakom pčelaru, zalihama, spajanju košnica i dobroj pčelarskoj praksi moći će se naći na Internetu, a ubuduće na svojim mobilnim uređajima. Udruga pčelara i građana Pčelarstvo online iz Varaždina u cilju  unapređenja pčelarstva i upotrebe novih tehnologija u pčelarstvu za potrebe pčelara samostalno je razvila vlastite programske pakete, a iz Udruge pozivaju sve pčelare, da prijave svoje pčele na Internet.

- Do ideje za projekt  došlo je prije dvije godine. Pokušaja realizacije je bilo mnogo, ali tek sada je ostvaren projekt. Projekt je na svjetskoj razini, u svrhu povezivanja svih svjetskih pčelara- kazao je Antun Karlović, pokretač projekta.

Radi se o e-imeniku u kojem će se evidentirati pčelarske udruge iz cijelog svijeta, te njihovi kontakti. E-imenik je na na engleskom i hrvatskom jeziku.

U e-evidencija košnica i pčelinjaka koji je također na hrvatskom i engleskom jeziku pčelari upisuju broj košnica, zalihe, spajanje košnica, broj pčelinjaka. Pčelari mogu isprobati limitiranu besplatnu Hoby verziju do 10 košnica.

Od prvih pristiglih zahtjeva za testiranjem odabrat ćemo samo 15 prema unaprijed zadanim kriterijima. Dakle one hobi i one profi pčelare iz minimum dvije ili više države, sa velikim znanjem upotrebe računala, ali i one sa slabim. Nama je u intersu da se svi pčelari unesu svoje podatke i da se bolje povežemo- dodao je Antun Karlović.

Od programskih paketa tu su još rad na pčelinjaku gdje pčelari upisuju svoja zapažanja i korisne savjete, te zabava.

Ovaj projekt financiran je iz donacija kojih uopće nema. Pčelarima je vrlo teško jer jedva spajaju kraj sa krajem pa bi im svaka finacijska injekcija za ovaj projekt bila dobro došla.

Više o Udruzi, projektu, pčelama, odnosno kako ih "prijaviti na Internet", saznajte na stranici Pčelarstvo.hr.

Komentari