U pošti otvorena izložba markica s uzorkom ruža

Piše: evaraždin.hr

Objavljeno: 20.04.2011. 09:23

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Uoći Uskršnjih blagdana u poštanskom uredu 42000 Varaždin otvorena je filatelistička izložbe „Ruže – Šipki –Tea Canina“ autora Rudolfa Špoljarića...

Izložba je postavljena na 6 vitrina, te je dio bogate zbirke vrijednog filateliste za koju bi trebalo mnogo više vitrina, a realizirana je u suradnji Hrvatske pošte i Varaždinskog kluba kolekcionara. Najveća ljubav gospodina Špoljarića su  ruže i s ponosom istiće da gotovo nema zemlje svijeta koja nije dio svoje filatelije poklonila ružama.

Prije 1950. godine poštanske marke s motivima cvijeća bile su  u jednoj boji, a danas su šarene i dočaravaju svu ljepotu prekrasnih ruža. Izloženi filatelistički materijale sakupio je sa svih krajeva svijeta.

Ime ruže predstavlja veliku skupinu biljaka iz porodica cvijeća i voća. U predstavljenoj kolekciji ruža (Rosa) je zastupljeno nešto manje običnog šumskog šipka (Rosa Canina) i više hibridnih ruža dobivenih raznim križanjima (cijepljenjima ruža).

Za potrebe iskorištavanja ukrasnih biljaka ruža prednjači bezbrojnim bojama, nijansama, mirisima, oblicima cvijetova i veličinama rasta.


Komentari