I Varaždin će se uključiti u oprost dugova najsiromašnijima?

Objavljeno: 23.01.2015. 13:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija/Arhiva eVaraždin.hr

Odluku Vlade Republike Hrvatske o otpisu dugova najsiromašnijim građanima, komentirao je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Habuš je istaknuo kako je mjera odlična, no da je loše iskomunicirana prema jedinicama lokalne samouprave.

- Ova mjera je odlična, treba samo vidjeti što ona tehnički znači i što za nju sve treba odraditi. Vlada je dosta loše prema gradovima iskomunicirala tu svoju odluku, ali ukoliko je to izvedivo, svakako ćemo se uključiti. Vidjet ćemo koje su naše obaveze, što se očekuje od Grada i naših komunalnih tvrtki. Ja sam gotovo uvjeren da ćemo za koji dan i mi potpisati ugovor i dati mogućnost svim našim građanima da im se oproste dugovi kao i svima ostalima u Hrvatskoj – rekao je Habuš.

Podsjetimo, Vlada je donijela odluku o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju do 35 tisuća kuna, a nemaju novca ni imovine čime bi taj dug vratili.

Svjesni teškog stanja dijela građana koji su blokirani zbog dugotrajne krize, ova odluka bit će novi početak za oko 60 tisuća naših građana. Ovo je dobrovoljni sporazum kojem će pristupiti četiri velika grada, teleoperateri. Ovo je jednokratan otpis duga, ne može se očekivati da će Vlada ponoviti ovu mjeru. Mislim da smo pokazali socijalnu osjetljivost za one koji su najugroženiji - rekla je na sjednici Vlade ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i istaknula kako će se otpisivati dugovi do 25.000 kn prema tvrtkama u državnom vlasništvu i oni do 10.000 kn prema privatnim tvrtkama.

Premijer Milanović naglasio je kako je to prvi put da je Vlada na ovakav način odlučila riješiti problem i to ''ne preko koljena'', ne zakonom, već dogovorom.

Komentari