Informatičari Prve gimnazije opet među najboljima u Hrvatskoj

Objavljeno: 13.11.2011. 09:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Martin Gluhak iz Prve gimnazije Varaždin zauzeo je treće mjesto u kategoriji drugih razreda Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici.

Poznati su rezultati Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI) koje se tijekom cijele prošle školske godine održavalo putem interneta, a na njemu je sudjelovalo 36 škola i informatičkih klubova iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Nakon tri kola u prvom, tri kola u drugom te dodatnog kola za natjecatelje iz cijeloga svijeta s izabranim zadacima s Hrvatske informatičke olimpijade, Martin Gluhak iz Prve gimnazije Varaždin zauzeo je treće mjesto u kategoriji drugih razreda, a Prva gimnazija bila je treća i ekipno.

Ispred varaždinskih gimnazijalaca, inače polaznika Centra izvrsnosti iz informatike, samo su učenici iz zagrebačkih gimnazija.

Inače, Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici pokrenuo je Hrvatski savez informatičara prije prt godina  s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i svijeta prije međunarodnih natjecanja.

HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja, a ranijih je godina postojao u sličnom obliku - na domaćoj razini Hrvatska programerska liga, a na međunarodnoj Internet online contest.

Kroz pet godina održavanja HONI se profilirao u značajno i dobro prihvaćeno informatičko natjecanje koje bilježi veliki odaziv natjecatelja. Velike pohvale ovom programu dao je i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics - IOI).

Učenici iz Hrvatske mogu se natjecati kao članovi ekipa svojih škola ili klubova/udruga Hrvatskog saveza informatičara pod vodstvom nastavnika odnosno starijeg člana kluba ili udruge. Svi ostali natječu se pojedinačno.

Učenici Prve gimnazije Varaždin u HONI sustavu natjecanja sudjeluju od samog početka, te se svake godine plasiraju vrlo visoko. To je ujedno i kvalitetna priprema za predstojeća nacionalna i međunarodna natjecanja, kao i mogućnosti primjene znanja stečenih u radu na izvannastavnim aktivnostima škole vezanim za to područje i u Centru izvrsnosti iz informatike.

Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici ove je godine počelo 22. listopada i trajat će do ljeta 2012. godine.

Komentari