Iscjeljujuća moć gonga

Objavljeno: 15.04.2011. 15:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Jeste li ikada čuli za planetarne gongove, tibetanske zdjele ili šruti kutije? To su starodrevni instrumenti na koje svira bračni par Tatjana Hudak Štefan i Franjo Štefan iz Čakovca. Ovi srdačni ljudi redovito jednom mjesečno održavaju svoje zvučne kupke u Varaždinu i u okolnim mjestima.

Tatjana Hudak Štefan i Franjo Štefan su licencirani učenici slavnoga Don Conreaux-a,  majstora učitelja i gong terapeuta pri Međunarodnom centru za holističku rezonanciju.

Na svojim zvučnim gong kupkama sviraju planetarne gongove Merkur i Mjesec, a nedavno su nabavili i veliki planetarni gong Zemlja. Sviraju i šamanske bubnjeve, tibetanske zdjele i druge starodrevne instrumente poput  kišnog štapa.

Kakav je gong instrument i zašto se se odlučili baš za takvu terapiju?

- Gong je sveti instrument koji je star više od 5.500 godina. Njegov zvuk dolazi iz svemira i smatra se najiscjeljujućijim instrumentom na svijetu.Postoji mnogo vrsta gongova, no jedino planetarni gongovi imaju toliko jaku vibraciju da utječu na naše tijelo time što obnavljaju stanice u tijelu, smiruju nas i oplemenjuju dušu. Planetarni gong ima snagu zvučnog vala koji prolazi tijelom i odnosi strahove, blokade i bolesti te ulijeva samopouzdanje i mir.   Zvuk gonga usporava moždane valove i vodi nas u stanje svjesnoga sanjanja.

Kako zvuk gonga djeluje na slušatelja?

- Gong svojom vibracijom djeluje blagotvorno na tijelo i um: probija tjelesne i duševne blokade, obnavlja stanice tijela, smiruje, pročišćuje i harmonizira osjećaje,  oslobađa od stresa i strahova, ublažuje bolesti i pročišćuje prostore od negativnih energija i entiteta.

Kako izgleda jedna tipična gong kupka?

- Gong zvučna kupka provodi se u sjedećem ili ležećem položaju (tada je potrebna prostirka i prekrivač). Kako se ljudsko tijelo kupa u zvuku, to je razlog zašto se koristi izraz zvučna kupka (ili Gong kupka) kako bi se opisala ova vrsta terapije kada se primatelj doslovno kupa u zvuku gonga.

Gong igrači prije početka zvučne kupke upućuju i namjeru za čitavu grupu, a sudionici mogu  uputiti i svoju osobnu namjeru te se nakon toga prepuštaju zvuku. Zvuk će svakako odgovoriti na te potrebe, u njemu će biti spoj namjere, frekvencije, vibracije i samog iscjeljenja.

Važno je reći da zvuk gonga posebno vole trudnice jer vibracija gonga blagotvorno djeluje na njihove bebe.

Kako su podešeni planetarni gongovi?

- Svaki planetarni gong je podešen tj. usklađen na frekvenciju određenog  planeta Sunčevog sustava, po njegovoj orbiti. Tako je npr. gong Merkur podešen na frekvenciju rotacije Merkura oko Sunca, a Gong Zemlja je podešen na rotaciju Zemlje oko Sunca. To znači da kada slušamo planetarne gongove, mi slušamo stvarne frekvencije Univerzuma. Iako je gong uskladjen na točno odredjenu frekvenciju, kada sviramo, mozemo čuti vibracije...a gong proizvodi uz osnovne tonove i nadtonove te  slušajući samo jedan gong, stječete osjećaj da slušate veliki orkestar gongova.

Neki će se zapitati je li sviranje gonga povezano  s nekim učenjem ili religijom?

- Gong nije povezan ni sa kojom religijom. Na gong kupke mogu pristupiti svi, neovisno o  dobi, životnom opredjeljenju ili predznanju.

Navodno da gong pomaže i osobama s posebnim potrebama?

- Planetarni gongovi koriste se i u radu s djecom s posebnim potrebama. Mi volontiramo za dobrobit tako oboljele djece. Korist imaju slušno oštećeni i gluhi, djeca s celebralnom paralizom, multiplesklerozom, downovim sindromom, mišićnom distrofijom. Djeca se se duboko relaksiraju i brže napreduju uz tretmane gong zvučnih kupki. Vibracije gonga toliko su snažne da ih mogu osjetiti čak i gluhi. Zato se gong koristi i kao terapija za rad s osobama oštećena sluha. Gong masira slušne organe.

I na koncu  - jeste li vi svirači posebna vrsta ljudi?

- Mi koji sviramo gongove, mi smo gong svirači. Nismo ni iscjeljitelji, niti čarobnjaci. Mi smo umjetnici koji moramo imati čisto srce, svirati za dobrobit onih kojima se upućuje namjera, kojima se svira gong koji djeluje na čovjekov energetski tok. Ono što doista iscjeljuje jest moćna energija koju proizvodi gong.

U Varaždinu je gong kupka u nedjelju 17. 4. u 18 sati u Degi, Međimurska 28.

Podrobnije na sljedećem linku.




Komentari