Isplati li se u vrijeme krize kupovati stan?

Objavljeno: 06.01.2013. 11:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

Padom kreditnog rejtinga, rasti će i kamate. Možda čak i za stambene kredite. Tportal.hr ispitao je kako diše tržište nekretnina u Hrvatskoj te isplati li se uopće iduće godine ulaziti u avanturu kupovine stana.

Kupiti stan ili ne? Za one koji imaju početni kapital, to je rijetko bilo upitno. Jedna od njih je 30-godišnja Zagrepčanka Maja. Za 2013. imala je plan - uzeti manji iznos kredita i otplatiti u što kraćem roku sa što manjom kamatom. Od plana je odustala.

- Ono što mi je problem jest što su troškovi života stvarno sve veći i kako stvari sada stoje, još će rasti. Djelomičan kredit moram uzimati na dulje razdoblje i što je dulje razdoblje otplate tog kredita, to ja zapravo plaćam ukupno veću kamatu. Do te mjere da na kraju banci otplatim veću kamatu od glavnice. Mislim da kada to čovjek uzme u obzir, onda shvati da uopće ne želi ulaziti u kredit -  kaže Maja.

I nemojte, ako nemate barem polovicu iznosa u gotovini, poručuje stručnjak za tržište nekretnina Frano Bezić.

- Onome tko u ovom trenutku ima novca, najbolje je vrijeme za kupovanje, pogotovo kvalitetnih nekretnina - ističe Bezić.

Cijene su dosta pale. Čak i u Dubrovniku, gdje je kvadrat stana među skupljima u zemlji - oko 3500 eura. No prodaja ide, sporo, ali ide.

- Uglavnom kupuju lokalni ljudi. Ima jako malo stranaca, skoro nikako - otkriva Bezić. Iz udruge banaka o tome hoće li rasti kamate na stambene kredite - ni hoće ni neće.

Izvor: Tportal.hr

Komentari