Ivanec ženama daruje koncert povodom Dana žena

Objavljeno: 24.02.2011. 12:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: hr.wikipedia.org

Grad Ivanec povodom Dana žena svim pripadnicama ljepšeg spola daruje raspjevanu koncertnu večer

Povodom Dana žena koji se obilježava 8. ožujka, Grad Ivanec svim pripadnicama ljepšeg spola daruje koncert Željka Krušlina Kruške i grupe Latino.

Koncert će se održati u nedjelju, 6. ožujka u sportskoj dvorani Srednje škole Ivanec, s početkom u 19 sati, a svaka posjetiteljica dobit će i cvijet.

Inače, Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku.

Demonstracije je rastjerala policija, no te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.


Komentari