Izložba povodom 80. godina Grgura Ninskog u Varaždinu

Piše: Andrea Lach

Objavljeno: 04.10.2011. 17:32

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Ilustracija

U četvrtak u prostoru Salona palače Sermage otvara se izložba povodom 80. godišnjice postavljanja Grgura Ninskog, kulpture poznatog akademskog kipara Ivana Meštrovića.

Središnja tema izložbe, koja počinje u četvrtak u 19 sati, biti će upotpunjena fotografskim i dokumentarnim materijalom koji, osim procedure postavljanja kipa Grgura Ninskog, govori i o drugim značajnim događajima koji su obilježili davnu 1931. godinu u Varaždinu.

Također, u Varaždinu će prvi put biti izložene i dvije Meštrovićeve skulpture, koje je za tu prigodu Muzeju ustupila kipareva unuka Ivana Stancomb.

''Najpoznatiji varaždinski palac'' ima zanimljivu povijest. Prije samog postavljanja na varaždinsko tlo, dvije je godine stajao na splitskom Peristilu sve dok stručnjaci nisu zaključili kako je skulptura prmalena za tu lokaciju, pa je ona preseljena u Varaždin i postavljena ipred franjevače crkve 20. rujna 1931. godine.

Tada je u Varaždinu priređena i cjelokupna svečanost o kojoj su izvjestile i tadašenje ''Varaždinske novosti'' navodeći kako je postavljanju skulpture prisustvovalo mnoštvo građana te brojni uzvanici i uglednici među kojima su bili nadbiskup dr. Ane Bauer, akademski slikar Jozo Kljaković, kao Meštrovićev izaslanik, te državno-politički dužnosnici.

Ivan Meštrović je skulpturu znamenitog hrvatkog biskupa iz 10. soljeća, tadašnjeg kancelara hrvatskog kraljevskog dvora i gorljivog zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice, Grgura Ninskog, izradio u tri inačice. Splitska verzija nešto je monumentalnija i drugačija od varaždinske, dok je treća, postavljena u Ninu kraj crke sv. Anselma 1969. godine, izgledom identična varaždinskoj.

Brončani kip Grgura Ninskog stručnjaci ubrajaju među Meštrovića najbolja ostvarenja, a osim njegove umjetničke vrijednosti, među žiteljima i turistima u sva tri grada u kojima je postavljen uvriježilo se i vjerovanje o tome kako dodir njegova palca donosi sreću.

Temu izložbe priredila je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, a glavna je inicijatorica Varaždinka Dunja Pavelić Bezjak koja, premda živi u Sloveniji, potičući programe poput ovog već godinama promiče kulturne vrijednosti rodnoga grada.

Izložba se može razgledati do 6. studenog.

Komentari