Blues je doma u Varaždinu!

Objavljeno: 21.04.2011. 12:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Facebook

Edvin, Toni, Luka i Karlo. Zapamtite ta imena. Oni su budućnost varaždinskog, ali i hrvatskog bluesa!

Blues je vokalno-instrumentalni oblik glazbe koji se temelji na uporabi "plavih nota" i strukturi od najčešće 12 taktova koji se ponavljaju.

Pojavio se u afroameričkim zajednicama SAD-a, a korijene vuče iz duhovne glazbe i himni, radnih i žetvenih pjesama sa plantaža pamuka, improviziranog pjevanja na radu umjesto razgovora koji je robovima bio zabranjen, kao i napjeva.

Blues je imao znatan utjecaj na kasniju američku i zapadnu popularnu glazbu, a postao je i dijelom žanrova kao što su ragtime, jazz, bluegrass, rhythm and blues, rock and roll, hip-hop i pop.

Četiri varaždinska „klinca“ Toni Tkalec, Edvin Đerahović, Luka Kekez i Karlo Merkaš izabrali su upravo blues za svoj glazbeni izričaj. I nisu pogriješili jer „plavo“ im dobro stoji!

Bend "Jam Ritual" su osnovali 2009. godine. Za početak su svirali obrade Jimmija Hendrixa, Stevie Ray Vaughana, Joe Bonamasse i Robbena Forda, no ubrzo su počeli pisati i svoje autorske pjesme.

Na otvorenju koncertne sezone u klubu „Tawan“ u Lepoglavi oduševili su više od 300 prisutnih. Kako je to zvučalo poslušajte ovdje:

Komentari