Jeste li znali da osim što odvoze naše smeće, radnici Čistoće brinu o ukopima i grobljima

Objavljeno: 23.09.2015. 12:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Siniša Sović

Varaždinskoj Čistoći proširen je opseg djelatnost pa tako prema novom ova komunalna tvrtka osim o odvozu našeg smeća brine i o ukopima, prodaji i održavanju grobnica pa i o poslovima promidžbe i uporabe pesticida.

Da to nije ništa čudno, već da se radi o zakonskoj regulativi za obavljanje određenih poslova koje ova komunalna tvrtka može obavljati, doznali smo od direktora Čistoće Davora Skroze.

- Čistoća od početka ove godine upravlja mjesnim grobljem u Vidovcu, što obuhvaća održavanje i čišćenje, prodaju grobnih mjesta, naplatu grobne naknade, organizaciju ukopa i same ukope, a od srpnja 2015. održava i čisti te vrši poslove ukapanja pokojnika na mjesnom groblju u općini Vinica. Sukladno zakonskoj regulativi za obavljanje svih poslova obuhvaćenih pogrebnim poslovima, a koji se navode u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, tvrtka koja ih obavlja mora biti za iste registrirana - pojašnjava Skroza.

S obzirom na to da svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje groblje ili više njih, a osnivači trgovačkog društva Čistoća su upravo 26 jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije, prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu Čistoća može obavljati pogrebne poslove jer oni spadaju pod komunalnu djelatnost.

- Ukoliko pojedina jedinica lokalne samouprave definira neke poslove kao komunalnu djelatnost istu, sukladno navedenom Zakonu, može dodijeliti trgovačkom društvu u kojem je vlasnik. Ukoliko se danas-sutra ukaže potreba za obavljanjem tih djelatnosti u nekoj jedinica lokalne samouprave, ne postoji razlog da Čistoća ne bi mogla za njih obavljati te poslove, ako one za to imaju potrebu. Naravno, da za sve takve poslove koje to društvo misli obavljati mora biti registrirano u sudskom registru - objašnjava Skroza.

Čistoća je tako doregistrirana za pogrebne djelatnosti, kao što su iznajmljivanje opremljenog prostora u mrtvačnici, iznajmljivanje grobnih mjesta, prodaja i iznajmljivanje grobnica, održavanje grobova i mauzoleja. Zatim je tu djelatnost promidžbe, reklame i propagande, skupljanje, pokapanje i spaljivanje uginulih životinja, kao i pružanje usluga tretiranjem pesticidima.  

Znači li to da će, primjerice, vinogradar moći koristiti uslugu radnika Čistoće da mu dođu poprskati vinograd, Skroza navodi da - da.

- Da, upravo to. Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida, tretiranje pesticidima mora obavljati isključivo profesionalni korisnik, a ako to niste onda morate zatražiti uslugu od onoga tko je licenciran. U protivnom kršite zakonske propise i možete biti kažnjeni - navodi direktor Čistoće i dodaje kako su oni u ovom trenutku jedina takva tvrtka u županiji.

- Mi smo trenutno jedina tvrtka koja je upisana u Upisnik pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju poslove suzbijanja i iskorjenjivanja štetnih organizama u poljoprivredi i šumarstvu sredstvima za zaštitu bilja pod jedinstvenim upisnim brojem 0053 i koja je ovlaštena obavljati ove poslove za treće osobe. Uvijek kada je usluga u interesu kako korisnika, tako i tvrtke mi, ćemo isto odraditi pa čak i kad se radi o vinogradu - zaključuje Davor Skroza.

Komentari