Karmen Basarić iz Lepoglave u daleki Japan na godinu i pol

Objavljeno: 03.10.2011. 07:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Svake godine japanska Vlada putem vlastitog Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije učiteljima i profesorima do 35 godina starosti iz Hrvatske, dodjeljuje stipendiju za poslijediplomski (istraživački) boravak u Japanu. Tu jedinstvenu priliku za boravak i stručno usavršavanje u zemlji izlazećeg sunca, u sljedećih godinu i pol dana koristit će Lepoglavčanka Karmen Basarić, profesorica povijesti u OŠ Izidora Poljaka u Višnjici.

Zahvaljujući dosadašnjim radu i interesu koji je Karmen pokazala prema japanskom društvu, japanska Vlada dodijelila joj je jednu od dvije ovogodišnje stipendije.

- Za vrijeme boravka u Japanu imat ću priliku proučiti njihov obrazovni sustav. Sama stipendija sastoji se od šestomjesečnog učenja japanskog jezika nakon kojeg slijedi jednogodišnji istraživački rad koji je vezan uz predmet koji predajem, a to je povijest. Proučavat ću i povijest japanskog obrazovnog sustava koji u nekim stvarima prednjači nad ostatkom svijeta. Stečeno znanje željela bih po povratku prenijeti na naše učenike. Uz to što ću stjecati znanje, znanje koje imam prenosit ću svojim domaćinima - pojasnila je Karmen dodavši da će boravak u Japanu bit uglavnom vezan za japanski glavni grad Tokio.

- Stipendija je vezana uz «Tokyo Gakugei University». Riječ je o najvećem sveučilištu koje ima mogućnost davanja stipendija profesorima iz cijeloga svijeta. No, otvara se mogućnost posjete drugim gradovima. Planiraju se odlasci u Kyoto, Nagoya, Yokohama i druge gradove.

Odluka da se na godinu i pol otputuje u Japan nije bila laka, no ona donosi velik profesionalni izazov:

- To je jedna odluka koja je možda za neke od nas teška jer na godinu i pol ostavljate obitelj i prijatelje, ali kada shvatite da je to jedna velika mogućnost za profesionalno usavršavanje onda nastojite biti sretni, a tugu ostavite po strani. -

Dirljiv je bio rastanak s učenicima koji su, iako tužni zbog odlaska, ponosni na svoju učiteljicu, posebice osmi razred kojem je Karmen razrednica.
- Učenici su me ugodno iznenadili. Njihovo prihvaćanje mog odlaska utišalo je neke strahove koje sam oko toga imala. Ugodno su me iznenadili pozdravima. S druge strane neka im moj primjer bude potvrda da se uz trud, volju i znanje snovi mogu ostvariti. – ističe Karmen.

Uz obitelj, na Karmen su ponosni  u OŠ Izidora Poljaka Višnjica i  Gradu Lepoglavi.

- Imam potporu svih njih. Nadam se da ću biti dobar ambasador našeg zavičaja i da ću prenijeti imena Lepoglave i Višnjice do dalekog Japana. – rekla je Karmen pozdravivši na odlasku u daleki Japan sve nas koji ostajemo sa sayonara ili doviđenja, odnosno ja mata ili vidimo se.

Komentari