Koga treba zvati da se ukloni mrtva životinja s ceste?

Objavljeno: 20.01.2015. 16:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Početkom godine, osobito krajem siječnja i u veljači počinje tjeranje mačaka. Što zbog neopreznosti vozača, što zbog izlijetanja životinje, mnoge mačke nažalost završavaju pregažene na cesti.

Upravo takva situacija dogodila se danas u Kukuljevićevoj ulici u centru grada Varaždina. Automobil je pregazi mačku, a njena lešina ostala je nasred ceste.

Naši sugrađani lešinu nisu dirali, već su nazvali Veterinarsku stanicu u Varaždinu.

Nazvali smo veterinarsku stanicu u Varaždinu koja nas je spojila na službu koja se bavi uklanjanjem konfiskata. Međutim, oni su nas uputili na komunalnog redara – rekli su nam stanari Kukuljevićeve ulice.

Naime, procedura je takva da veterinarska stanica ne može izaći na teren i pokupiti lešinu životinje tako dugo dok ne dobije nalog od komunalnog redara.

Kada se na cesti vidi pregažena životinja, najsigurnije je lešinu ne dirati ni micati, već nazvati komunalnog redara. Komunalni redar potom javlja službi za uklanjanje konfiskata gdje se lešina nalazi. Oni su uglavnom uvijek na terenu pa po dojavi dolaze do mjesta na koje su upućeni – objasnio nam je komunalni redar u gradu Varaždinu Ninoslav Medved.

Grad Varaždin ima jednog glavnog i pet komunalnih redara, a njihovi brojevi telefona nalaze se na internetskim stranicama Grada Varaždina.

Inače, Grad Varaždin povjerio je obavljanje komunalnih poslova veterinarsko-higijeničarske službe na svom području. Od 2014. do 2017. godine Veterinarskoj stanici Varaždin, a za uklanjanje pregaženih životinja iz proračuna se izdvaja 21 875 kuna. Isto toliko odvaja se za skupljanje uginulih životinja. Za hvatanje životinja lutalica izdvaja se 262 500 kuna, dok se za zbrinjavanje lešina u Agroproteinki izdvaja 14 tisuća kuna. Ukupno veterinarska služba Grad Varaždin košta oko 320 250 kuna godišnje.

Komentari