Korisnici domova "Bistričak" u posjetu Plitvičkim jezerima

Objavljeno: 22.06.2011. 09:34

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Domovi za psihički bolesne odrasle osobe „Bistričak“ u Jalžabetu, Kotoribi i Otočcu, u vlasništvu Ivanke Filipašić – Vasović, unatrag nekoliko godina intenzivno rade na podizanju kvalitete svoje usluge, te korisnicima uz odgovarajuću njegu i skrb, nude i niz resocijalizacijskih programa, čiji je cilj učiniti ih funkcionalnim članovima društva jednom kada napuste instituciju.

U ovim ustanovama socijalne skrbi educirani timovi socijalnih radnika, radnih terapeuta, medicinskih sestara i njegovateljica pripremaju korisnike za normalan život, uče ih kako prepoznati i razviti svoje vještine i talente, komunikativnost i kreativnost.

Boravak u domu ispunjen je kvalitetnim sadržajima posebno prilagođenima individualnim potrebama svakog korisnika, kojima se želi  ojačati njihovo samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti. Korisnici  koji to mogu, svakodnevno odlaze u mjesnu trgovinu i na misu ili primjerice, obrađuju poljoprivredne površine oko doma te proizvode organsko povrće koje se kasnije koristi u domskoj kuhinji.

Radna terapija osmišljena je kroz kreativne likovne i literarne radionice – nastalim slikama, broševima, vazama i drugim rukotvorinama ukrašene su prostorije Doma, a povremeno se organiziraju i izložbe. Od sportova, korisnicima su na raspolaganju košarka, badminton, pikado i razne igre loptom, te često sudjeluju na  državnim natjecanjima ustanova socijalne skrbi.

Izvan institucije najbolje se primjeti napredak korisnika

Kako bi se korisnici što bolje pripremili za povratak u život izvan institucije, „Bistričak“ najmanje jednom godišnje organizira izlet na neku od atraktivnih domaćih turističkih destinacija. Ove godine, izbor korisnika doma pao je na Plitvička jezera. Čak 138 korisnika iz domova u Jalžabetu, Otočcu i Kotoribi  16. lipnja su u pratnji trideset djelatnika cijeli dan proveli uživajući u prirodi, šetnjama i vožnji brodom, te ukusnoj hrani.

U povratku su posjetili i Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju „Nada“  u Vojniću, čija je vlasnica Kornelija Videc.  Posebno je značajno na ovakvim izletima to što i osoblje domova ima priliku provjeriti kako njihovi korisnici funkcioniraju izvan institucije. Posebno nas veseli, naglasila je ravnateljica Danijela Varga Ljubić, napredak koji u ovim situacijama pokažu pojedinih korisnici i tu se najbolje vidi rezultat terapija.

Želja vlasnice Doma Ivanke Filipašić – Vasović je u budućnosti ići i korak dalje u resocijalizaciji i osamostaljivanju korisnika, stoga otkriva kako u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi radi na projektu naselja u kojem bi korisnici privremeno još neko vrijeme boravili nakon odlaska iz Doma. Boravak u ovom posebno prilagođenom naselju zamišljen je kao međufaza između Doma i povratka u lokalnu zajednicu, što bi korisnicima umanjilo stres zbog nagle promjene okoline  i olakšalo im prilagodbu u društvo.

Maksimalni komfor i 24-satna medicinska skrb

Domovi za odrasle osobe u Jalžabetu, Otočcu i Kotoribi mogu prihvatiti ukupno više od 400 korisnika. Riječ je o najbolje opremljenim ustanovama ovog tipa u Hrvatskoj, sa svom potrebnom medicinskom opremom i educiranim kadrom. Korisnicima je na raspolaganju nekoliko blagovaonica, dnevnih boravaka i čajnih kuhinja, prostorije za fizikalne i radne terapije te medicinska ambulanta. Posebna briga posvećena je i uređenju okoliša, zelenih površina, sjenica i šetnica.

Uprava Plitvičkih jezera srdačno izašla u susret

Izlet na Plitvička jezera, koji predstavlja nezaobilaznu etapu u rehabilitaciji korisnika spomenutih domova, praktički bi bio nemoguć bez razumijevanja i velike pomoći Uprave Nacionalnog parka Plitvička jezera. Kako je istaknula Ivanka Filipašić-Vasović, upravo zbog velike pomoći ravnatelja Plitvičkih jezera mr.sc. Branislava Šutića izlet je postao stvarnost za 138 štićenika te ujedno i nezaboravan doživljaj i važna karika u lancu rehabilitacije i povratka u društvo.

- Uprava na čelu s g. Šutićem značajno nam je izašla u susret u organizacijskom i financijskom smislu kada je u pitanju organizacija izleta. Uz našu želju i namjeru da našim štićenicima ponudimo neponovljivi događaj, srdačnost i susretljivost Uprave NP Plitvičkih jezera omogućila je ovaj izlet – zaključila je Filipašić-Vasović.

Komentari