Kotlovina, folklor i Kavaliri za više od četiri stoljeća varaždinskog placa

galerija-images/vu varazdinu na placu pressica

Objavljeno: 04.09.2014. 12:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Valerija Mihalić

Uz natjecanje u pripremi kotlovine, dobru kapljicu, folklor i glazbeni sastav „Kavalire“, varaždinski plac proslavit će 12. rujna svoj dan, odnosno dan varaždinske tržnice.

Ujedno je to i proslava više od četiri stoljeća organiziranja sajmova u gradu Varaždinu, koji su bili preteča današnjim tržnicama.

Još davne 1550. godine kralj Ferdinand dao je u Augsburgu gradu Varaždinu dokument – ispravu kojom gradu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova koji su bili preteča današnje tržnice. Kako je popularno slaviti rođendane, i mi smo odlučili proslaviti rođendan našeg placa, odnosno 464 godina od početka održavanja sajma u Varaždinu – rekao je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice na današnjoj konferenciji za novinare.

Ideja je da manifestaciju „Vu Varaždinu na placu“ na taj dan posjeti što više naših sugrađana i ostalih posjetitelja te da uživaju u zabavnom programu i brojnim događanjima koja će se tog dana organizirati.

Tržnica će taj dan raditi gotovo cijeli dan, odnosno od 6 do 18 sati, a nadamo se lijepom vremenu kako bi atmosfera bila još bolja. Održat će se već tradicionalno natjecanje u pripremi kotlovine, koje i ove godine humanitarnog karaktera, prezentirat će se seosko dvorište s domaćim životinjama, a šećer na kraju je nastup naših osebujnih glazbenika „Kavalira“ – istaknuo je Ciglar.

Svečano otvorenje održat će se u 12 sati uz nastup folklornog društva. Ove godine prvi je puta varaždinskoj tržnici partner grad Pula, odnosno pulska tržnica te će se moći kupiti i domaći proizvodi iz Istarske županije. Zabavni program vodit će Krunoslav Čolo, a prolaznike i posjetitelje uveseljavat će glazbeni sastav „Trilikum“.

{gallery}vu varazdinu na placu pressica{/gallery}

Komentari