Lani u našoj županiji 1458 žrtava nasilja, sve više muškaraca

Edukativni štand na Franjevačkom trgu

Objavljeno: 22.09.2014. 16:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Valerija Mihalić

I Varaždin se priključio obilježavanju 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U sklopu obilježavanja je na Franjevačkom trgu u Varaždinu bio postavljen edukativno-informativni štand, a sve u suradnji Centra za socijalnu skrb Varaždin (Podružnica Obiteljski centar), PU varaždinske i Društvom Crvenog križa Varaždinske županije.

Taj dan je Sabor RH 2004. godine predložio da se obilježava  u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

- Cilj nam je ovom akcijom potaknuti javnost da prijavljuju slučajeve nasilja nad ženama, koje se mahom događa u obitelji. Takvo nasilje vrše najčešće bračni i vanbračni partneri. Tog nasilja ima, i statistika je svake godine sve gora. Treba senzibilizirati javnost da se prijavljuje nasilje i da žrtve traže pomoć. Nasilje se prijavljuje više zahvaljujući edukativnim aktivnostima. Tamna brojka uvijek postoji, ali teško je procijeniti kolika je ona jer se svi slučajevi ne prijavljuju. Policija je prva na terenu u slučajevima zlostavljanja, a naš zadatak je da takve žene dobiju adekvatnu pomoć - rekao nam je Robert Čusek, predstojnik Podružnice Obiteljski centar.

Mario Medenjak, policijski službenik za prevenciju u PU varaždinskoj, kazao je da je 2013. godine bilo 1032 počinitelja nasilja u obitelji, a godinu ranije 1130.

- Dio toga otpada na maloljetne počinitelje; 2012. bilo ih je 44, a prošle godine 21. Zabilježeno je oko 1600 žrtava nasilja. Najčešće žrtve nasilja su žene, ali imamo i trend rasta muškaraca koji su žrtve nasilja u obitelji. Građani sve više prijavljuju nasilje, a pozitivno je da u 2013. godini bilježimo pad broja slučajeva. Smatramo da bi trebalo još poraditi na vršnjačkom nasilju koje se događa u školama, gdje tražimo suradnju škola i njihovih stručnih službi da nam pomognu da nametnemo prijavljivanje takvog nasilja. O ovakvom nasilju često saznajemo s društvenih mreža i onda reagiramo - objasnio je Medenjak.

Komentari