Savjet za socijalnu politiku Grada Lepoglave

U Lepoglavi kreće obnova Doma zdravlja, a planira se i dom za starije i nemoćne te socijalna samoposluga

Objavljeno: 02.07.2018. 09:27

Zadnja izmjena: 02.07.2018. 09:51

Na sjednici Savjeta za socijalnu politiku Grada Lepoglave istaknuti su brojni provedeni i budući projekti koji se odnose na socijalnu politiku kao što je sufinanciranje učenika iz socijalno ugroženih obitelji, uređenje zgrade Doma zdravlja, rješevanje problema neredovite dostave pošte, otvaranje doma za starije i nemoćne kao i otvaranje socijalne samoposluge. 

Zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Kovač, izvijestio je članove Savjeta o provedenim aktivnostima Grada Lepoglave usmjerenim podizanju socijalnog standarda, a tom je prilikom izdvojio nastavak sufinanciranja školske kuhinje za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, podjelu bonova za nabavku školskog pribora učenicima prvih razreda te podjelu prehrambenih paketa građanima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa.

Članovi Savjeta informirani su o nastavku provedbe programa javnih radova na kojima je u Lepoglavi nedavno zaposlena nova grupa od šest radnika te o nastavku provođenja programa radova za opće dobro u koji su uključeni korisnici socijalne pomoći.

- Zahvaljujući novom sustavu pada broj korisnika novčane pomoći i to ne zbog toga što u Gradu odbijamo zahtjeve koji nam pristižu već zato što je pružamo onima kojima je zaista potrebna. Na taj smo se način riješili problem "lovaca u mutnom". Pored toga, onima kojim je pomoć potrebna ne isplaćujemo je u novcu već, ovisno o predmetu zahtjeva, osiguravamo potrebne usluge i robu. Primjer toga su bonovi za prehranu s kojima se u lokalnim trgovinama mogu preuzeti prehrambeni proizvodi, iz čega su isključeni duhanski proizvodi i alkoholna pića – istaknuo je Kovač 

Uređenje Doma zdravlja i novčani dodatak za liječnike 

Također, najavljen je i dugo očekivan početak radova uređenja zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi, kojima je obuhvaćena i ugradnja lifta, a radovi bi trebali početi ovog rujna. Ono što nije obuhvaćeno najavljenim radovima je sanacija štete od poplave do koje je nedavno došlo u prostoru za fizikalnu terapije. Sanaciju nastale štete spreman je sufinancirati i Grad Lepoglava samo kako bi se ona što prije otklonila i pacijentima omogućilo neograničeno korištenje zdravstvenih usluga koje su dovedene u pitanje i zbog nedostatka fizijatra.

Uz nedostatak fizijatra već duže vrijeme prisutan je i problem nedostatka pedijatra te problem stalne promjene liječnika u ambulanti u Višnjici. Stalne promjene liječnika u Višnjici, istaknuto je na sjednici, za posljedicu su imale da su građani svoje liječničke kartone preselili u druge ambulante tako da nastavku rada ambulante u Višnjici prijeti i premali broj korisnika. Stoga je upućen apel građanima da ne uzimaju svoje kartone iz ambulante u Višnjici i odnose ih u druge ordinacije obiteljske medicine. Kako bi potaknuo dolazak pedijatra u Lepoglavu i stalnog liječnika u Višnjicu Grad će osigurati novčani dodatak na njihove plaće.

Dom za starije i nemoćne i socijalna samoposluga 

Članovi Savjeta za socijalnu politiku dotaknuli su se i problema neredovitog dolaska pošte što posebice velik problem stvara građanima koji su dislocirani od centra Lepoglave pa je predloženo da se o tom problemu razgovara s Hrvatskim poštama.

Nadalje, potaknuto je i pitanje mogućnosti otvaranja doma za starije i nemoćne osobe u Lepoglavi te je Grad već poduzeo aktivnosti u pronalaženju investitora. Problem prostora je riješen, no potencijalni investitor strahuje od nedostatka kadrova koji bi u domu radili te još uvijek nije spreman krenuti u investiciju. Kako doznajemo, Grad Lepoglava ne odustaje od tog projekta te traži druge modele koji bi omogućili otvaranje takvog doma u Lepoglavi.

Razgovaralo se i o mogućnostima otvaranja socijalne samoposluge, ne nužno u Lepoglavi, koja bi pokrivala područje bivše općine Ivanec. S tim u vezi najavljen je posjet jednoj od socijalnih samoposluga kako bi se prikupile informacije o njenom radu na temelju kojih bi se utvrdile mogućnosti otvaranja socijalne samoposluge u ovom kraju.

Komentari