Lepoglava: Drvodjelac otvara pilanu na Čretu

Objavljeno: 26.09.2011. 11:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: lepoglava.net

Dok hrvatski drvoprerađivači grcaju u krizi, ivanečki Drvodjelac, jedan od najuspješnijih hrvatskih drvoprerađivača i izvoznika učinio je nov iskorak. Kupio je golem kompleks bivše Ciglane „Čret“ u Lepoglavi, s nekoliko proizvodnih hala ukupne površine 9000 četvornih metara, te još 90.000 kvadrata okolnog prostora.

U bivšoj ciglani je, zbog nekvalitetne sirovine, proizvodnja opekarskih proizvoda obustavljena još prije petnaestak godina. Njen vlasnik, IGM, potom je cijeli kompleks prodao tvrtki RLM koja je u međuvremenu pala pod stečaj. U potrazi za kvalitetnim proizvodnim i skladišnim prostorom, propulzivni Drvodjelac, koji u matičnoj tvornici u Ivancu zapošljava 205 radnika te još 60 na Pilani u Bednji, u stečajnom je postupku kupio „Čret“ s namjerom da u rekonstruiranim tvorničkim halama montira pilane velikoga kapaciteta te da postupno, tijekom iduće dvije do tri godine, u kojima će zaokruživati proizvodni proces, zaposli još 60 radnika.

Od toga će 50 radnih mjesta biti novih, dok će deset radnika u Čret biti povučeno iz Pilane u Bednji, koja je prezaposlena, jer radi non-stop, u tri smjene. Trenutačno je u punom jeku čišćenje strašno zapuštenog poslovnog kruga.

- Do kraja listopada sanirat ćemo i u pogon staviti dvije hale površine 3600 kvadrata, na kojima treba promijeniti krovište, podove i fasadu. U Čretu će postupnim zaokruživanjem proizvodnog ciklusa biti montirane dvije pilane. Ovdje kanimo dugoročno razvijati krojačke i sušarske kapacitete s kotlovnicom, a goleme okolne površine dovoljno su prostrane za skladišta trupaca, rezane građe i elemenata – govori nam direktor Drvodjelca, Zdravko Marković.

Tvrtka je za potrebe proizvodnje u Čretu kupila novu pilanu, čiji je kapacitet 35.000 kubnih metara trupaca na godinu. Unatoč tomu što pilana u Bednji u tri smjene pili oko 30.000 kubika na godinu, to ne zadovoljava potrebe Drvodjelca, pa su angažirana još dva vanjska kooperanta koji pile za njega. Tvrtka vlastita obrtna sredstva investira pažljivo, „koliko može izdržati“, a uobičajena godišnja razina ulaganja u proizvodnju je milijun eura vlastitih sredstava.

S obzirom na kretanja na tržištu koja nagovješćuju novu globalnu krizu, tvrdi Z. Marković, Drvodjelac nova tržišta otvara na Dalekom istoku, a roba koja će se od ove jeseni proizvoditi u Čretu namijenjena je upravo tržištu Azije, točnije, Kine, Japana i Vijetnama.

I dok pomalo nevjerojatno odjekuje podatak da u Hrvatskoj ima uspješnih izvoznika u Kinu, Marković kaže da Drvodjelac s Kinom već posluje, a količine koje su Kinezi spremni uvesti tako su goleme da ih svojim kapacitetima ni izbliza ne mogu pokriti.

-To je tržište koje traži suhu blanjanu građu, koju je teško proizvesti, a tehnologija proizvodnje je skupa i ciklus obrtaja jako dug. Kineske narudžbe su goleme i ne odgovaraju količinama na koje smo mi ovdje navikli. Primjerice, samo njihova probna narudžba je nevjerojatnih 30 kontejnera suhe građe - kaže i dodaje da uspješnost Drvodjelca uvelike određuje činjenica što u svojim pogonima ima posve zaokružen ciklus proizvodnje, od pilane i sušarskih kapaciteta do finalne proizvodnje ploča i namještaja, a upravo to i jest bit drvne industrije.

Uz lepoglavske gradske vlasti, koje su iz razumljivih razloga ponudile svu logističku pomoć novoj tvrtki, koja dolazi s planovima otvaranja 60 novih radnih mjesta, uglednom Drvodjelcu najviše su se razveselili nezaposleni u ovome kraju. Budući da je među njima velik broj radnika s iskustvom u okolnim drvoprerađivačkim tvrtkama koje su propale, mnogi od njih željno čekaju prvi natječaj Drvodjelca za zapošljavanje.

izvor: lepoglava.net

Komentari