Lepoglavska čipka i na dvoru perzijskog cara

Objavljeno: 29.03.2011. 12:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: ilustracija

Nikad predstavljena knjiga u Lepoglavi autora Tomislava Đurića "Zašto su šutjela lepoglavska zvona?" prošlog je četvrtka 24. ožujka konačno pronašla zasluženo mjesto na policama lepoglavske knjižnice. Kako tvrdi autor koji je u nekoliko navrata pokušao lepoglavskoj javnosti predstaviti dio povijesti koji se odnosi na Hrvatsko proljeće u ovom kraju, nerazumijevanje ondašnje turističke zajednice i pojedinaca utjecalo je na to da se tek ovog četvrtka, 7 godina nakon izdavanja knjiga predstavila u Lepoglavi.

"Zašto su šutjela lepoglavska zvona?" je knjiga koja iskreno i putem originalnih dokumenata čije dijelove je autoru prikupio i vlč. Mato Repić, govori o zbivanjima vezanim za Hrvatsko proljeće na varaždinskom i čakovečkom području 1971. i 1972. godine.

Ona govori i o spaljivanju jedne knjige, progonima novinara i dvoličnosti tadašnjih "partijskih kadrova", a manje je poznato kako je to prva i jedina knjiga koja govori o događajima iz 1971. u Varaždinu i Čakovcu, te poslije sjednice CK SKJ u Karađorđevu. No, svjetla i sjena 1971. autor sa svojim prijateljima i suradnicima koji su uveličali ovu promociju, dr. Dragutinom Feletarom i Ernestom Fišerom danas se ipak sjećaju tek s osmijehom.

Autor Tomislav Đurić osim što je bio novinar, publicist, povjesničar...on je bio i putopisac pa je tako proputovao pola svijeta, a s prisutnima je podijelio i zanimljivu anegdotu. Đurić je naime, u pratnji svoja dva prijatelja spačekom krenuo na proslavu obilježavanja 2500 godina Perzijskog carstva. Kao akreditirani novinar uspio je doći na popis nekolicine novinara koji će imati priliku upoznati cara i njegovu pratnju osobno. Đurić, pripremljen na tu neočekivanu čast sa sobom je ponio poklon za cara kojeg je tada osigurao grad Varaždin i motiv lepoglavske čipke za najljepšu dvorjanku koja je naravno bila careva supruga.

Predavši caru plaketu grada Varaždina, osobno je uručio lepoglavsku čipku carici koja oduševljena poklonom, putem ambasade u Beogradu nekoliko tjedana kasnije osobno šalje zahvalnicu Đuriću za prekrasan poklon. Tako je lepoglavska čipka bila na dvoru cara perzijskog...

Na kraju promocije knjige, gradonačelnik Marijan Škvarić poklonio je svima prisutnima primjerak knjige, a svoj će primjerak dobiti i škole na području grada Lepoglave te zavičajna zbirka lepoglavske knjižnice.

Komentari